Na pomolu „savitljive“ elektronske novine

Naučnici sa američkog univerziteta Arizona stejt koristili su tehnologiju „litografskog procesa“ koju je izumeo „Hjulit Pakard“ i „elektronsko mastilo“, koje razlikuje nove čitače od sadašnjih LCD ekrana. Princip po kojem funkcioniše ovaj ultratanki ekran, koji je sačinjen od posebne višeslojne plastične folije, zasniva se na sićušnim kapsulama ispunjenim bezbojnom tečnošću, koja u sadejstvu sa električnom strujom privlači različito naelektrisane „piksele“. Energetski je efikasniji i tanji od postojećih LCD čitača poput Amazonovog „kindla“, i nije mu potrebno pozadinsko osvetljenje za tečne kristale, već proizvodi crno-belu sliku tako što se svetlost odbija, kao kad čitamo novine sa papira.
Prema pisanju britanskog „Ekonomista“, ovu tehnologiju bi prvo mogla da koristi vojska SAD radi distribuiranja geografskih karata svojim pripadnicima, budući da je obezbeđena bežična komunikacija putem Interneta, što olakšava prenos i smanjuje troškove.


Da bi, međutim, „elektroforetski ekran“ potpuno zaživeo i nametnuo se kao ozbiljan konkurent ne samo spravama za čitanje, već i kompjuterskim monitorima, stručnjaci treba da unaprede dva segmenta – da omoguće prikazivanje sadržaja u boji i reprodukciju pokretnih slika.


Realističniji scenario, koji deluje kao prelazno rešenje, ponudila je kompanija „Plazma lodžik“, najavivši za početak 2010. godine proizvodnju „inteligentnog plastičnog ekrana“. Prototip ovog čitača debljine sedam milimetara i težine 450 grama ima ekran dimenzija standardne stranice magazina, i podrazumeva kombinovanu LCD tehnologiju sa „elektronskim mastilom“ i plastičnim čipom.


Autor: M. K.

Tagovi

Povezani tekstovi