Medijska udruženja prihvatila poziv LDP-a

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović rekao je agenciji Beta da će ta asocijacija prihvatiti razgovore sa LDP-om, „kako bi se došlo da zakona o informisanju koji je potreban medijima i javnosti u Srbiji“. On je, međutim, ocenio da je poziv LDP-a neodređen, jer u pismu koje je upućeno medijskim udruženjima nije precizirano da li se ta stranka zalaže za usvajanje izmena Zakona o informisanju u formi u kojoj je predložen Skupštini Srbije ili ne.


Prema rečima Brajovića, UNS neće pristati na to da se predloženi zakon „popravlja“ uredbama, nego traži da to rešenje bude valjano i u skladu sa evropskim standardima. „Ne bi smo hteli da dajemo legitimitet takvom zakonu. Nije nam potreban zakon koji će u startu biti loš, nego zakon koji će biti usklađen sa evropskim standardima i u interesu javnosti Srbije“, rekao je predsednik UNS-a.


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravilo je napore koji se ulažu da se medijska scena Srbije zakonski uredi, normalizuje i upristoji u skladu sa evropskim standardima slobode medija i izražavanja, prava na privatnost, ali i odgovornosti medija.


Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić ocenio je da „nedavno negativno iskustvo sa izmenama Zakona o informisanju pokazuje da je neophodno i jedino moguće medijsku sferu urediti u saradnji sa stručnjacima, bez političkih pritisaka“.


„Pozdravljamo najavu da će konačno biti poštovana reč medijskih eksperata u uređivanju medijske scene. To je možda znak da se bliži kraj dirigovanom haosu koje vlada na medijskom tržištu u Srbiji, za koji su pre svega krivi političari“, rekao je Gruhonjić. On je izrazio nadu da će ubuduće biti poštovan princip da se uloga države u medijima maksimalno smanji u svakom smislu, a pre svega u vlasničkom.


Poziv LDP-a prihvatilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podsećanje da to udruženje više godina insistira na uređenju medijske sfere i sistemskim rešenjima koja će omogućiti punu slobodu izražavanja, uz punu odgovornost svih aktera.


LDP je pozvao NUNS, UNS i NDNV, kao i Misiju OEBS-a u Srbiji, Delegaciju Evropske komisije i Kancelariju Saveta Evrope na saradnju u daljoj demokratizaciji medija i stvaranju jasnog pravnog okvira za njihovo funkcionisanje. Ta stranka se krajem jula u parlamentu dogovorila sa Demokratskom strankom i G17 plus o odlaganju glasanja o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju za 31. avgust, uz uslov da se za redovno jesenje zasedanje pripremi ser medijskih zakona.


Prema najavama, trebalo bi usvojiti zakon o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji i izmeniti zakone o radioduifuziji, o oglašavanju i o javnom informisanju. Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju izazvao je žučne kritike medijskih udruženja, stručne i politčke javnosti, pa je sama vlada amandmanima promenila prvobitni predlog.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi