I NUNS prozreo Čedu

Beograd – Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće tvrdi da će LDP Čedomira Jovanovića glasati za Predlog izmena Zakona o informisanju 31. avgusta! Prema njenim rečima, tako nešto proizlazi iz razgovara koje su predstavnici te stranke imali s ovim udruženjem. Za Glas javnosti Gaće kaže da Nataša Mićić, Ivan Andrić i Nenad Milić iz LDP, doduše, nisu eksplicitno izjavili da će glasati za ovaj zakon, ali su, kako kaže, odavali takav utisak.
– Ako sam ih krivo razumela, preuzimam greh na sebe – naglašava Gaće i podseća da je NUNS ostao pri primedbama da su neodržive odredbe zakona o vođenju registra za evidentiranje medija, o gašenju posle blokade računa od 90 dana i o zabrani prenosa vlasništva.


– Ako bi amandmanima to bilo promenjeno, podržali bismo zakon. Što se kazni tiče, i postojeće su bile velike. Nema razloga da kršenje pretpostavke nevinosti bude u nadležnosti Trgovinskog suda, već gde je i dosad bilo, sudova opšte nadležnosti – smatra Gaće.


S druge strane, Nataša Mićić ne želi da komentariše izjavu predsednice NUNS, niti njenu tvrdnju da su članovi radne grupe iz LDP priznali da će glasati za Predlog zakona o informisanju.
– Radna grupa je i osnovana da bi predsedništvu LDP iznela stavove „za“ i „protiv“ zakona. Predsedništvo donosi konačnu odluku. Kako smo onda mogli da potvrdimo da ćemo glasati za zakon – pita se Nataša Mićić.
Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže da NUNS ima bliskiji odnos sa LDP nego UNS.
– LDP nam je rekao da neće braniti zakon i da neće glasati za odredbe koje su antievropske, a zanimalo ih je šta je nama posebno neprihvatljivo. Rekli smo – sve. Čak i odredbe koje nam se sviđaju, poput kazni za distributere, nisu dobre jer su kazne previsoke. Mediji se izdvajaju iz privrednog i pravnog sistema i za njih važe posebne, strože norme nego za druge privredne subjekte, a kršenje pretpostavke nevinosti postaje privredni prestup – upozorava Smajlovićeva. Ona kaže da su kazne za nelikvidnost, loše poslovanje i greške medija „potpuno nenormalne“ u odnosu na druge privredne oblasti.
– Ne znam šta radi Oebs u Srbiji kad UNS mora da iz Vašingtona naručuje pravne analize zakona! Reakcija Oebsa posle mesec dana bila je mlaka, bleda i zakasnela. Ali nadamo se da će se oglasiti opet do kraja nedelje – zaključuje Smajlovićeva.   


P.B. – O.N.

Tagovi

Povezani tekstovi