IFJ protiv represivnih amandmana na Zakon o javnom informisanju

U pismu predsedniku Srbije, gosp. Borisu Tadiću, predsednik IFJ Džim Bumela zatražio je od njega da povuče amandmane. Bumela je napisao: „Zabrinuti smo zbog žurbe da se ove izmene Zakona usvoje na vandrednoj sednici Skupštine, bez bilo kakave prethodne javne debate, ili  čak konsultacije sa medijskim udruženjima, novinaraima i/ili stručnjacima.“


Prema temeljnoj analizi nezavisnih pravnih stručnjaka, odobrenoj od strane Udruženja novinara Srbije (UNS), jedne od članice IFJ u Srbiji, amandmani 14., 16., 92., 93., i 95. nisu u skladu sa evropskim standardima, ni sa Ustavom Srbije i oni će oštro ograničiti slobodu govora u Srbiji.


Oni su utvrdili da osnovne provizije u srcu ovih promena, zahtevi  registracije i kazne, ne zadovoljavaju najbitnije uslove iz Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima – da bilo koje mere moraju da budu „neophodne u demokratskom društvu“ – kao i da se njima ne postižu ciljevi koje Član 10. smatra legitimnim.


Druga članica IFJ, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) takođe deli ovu zabrinutost. NUNS je napravio predlog promena amandmana u pitanju, naglašavajući najbolju praksu u Evropi i potrebu za harmonizacijom Zakona o informisanju sa standardima Evropske Unije i uputio ga nadležnima.


IFJ podržava svoje članice u suprotstvljanju protiv ovih amandmana. „Predložene drastične novčane kazne koje će omogućiti vašoj vladi da ubrzano zatvara medije nisu u saglasnosti sa pravnim sistemom Srbije i nametnuće ogromna ograničenja slobodi štampe, što će rezultirati u gušenju medija i samoncenzure.“ Napisao je Bumela u svom pismu predsedniku.


IFJ se protivi tome da registar javnih glasila bude predmet državne kontrole, kao i visokim novčanim kaznama koje su predvidjene u slučaju neregistrovanja, što samo vodi ka stečaju javnih glasila. IFJ veruje da će predlog o zatvranju javnih glasila zbog nelikvidnosti u trajanju od 90 nepovezanih dana, takodje ograničiti slobodu štampe.


IFJ se pridružuje svojim članicama, Udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u pozivu članovima Skupštine Srbije da odbace ove zakonske predloge.


Za više informacije kontaktirajte IFJ na + 32 2 235 2207


IFJ predstavlja više od 600.000 novinara u 123 zemlje sveta.


Originalnu verziju saopštenja možete videti na IFJ web stranici www.ifj.org
 NUNS-a Miloša Vasića objavljen u Danasu 23. avgusta, upravo zato što delim njegove bojazni da se priča oko Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju neće dobro okončati.

Tagovi

Povezani tekstovi