Demokrate, G17 plus i LDP traže kompromis

Pregovara se posredstvom Demokratske stranke kojoj su predstavnici LDP juče obrazložili svoje uslove da u Skupštini glasaju za vladin predlog, a DS je nakon toga održala sastanak sa predstavnicima G17 plus. U LDP nezvanično kažu za „Blic“ da odgovor očekuju danas, kao i da se dalji pregovori nastave.


Zanimljivo je da, kako „Blic“ saznaje u stranačkim krugovima, u pregovorima ne učestvuju lideri stranaka, mada se sa otpočinjanjem razgovora upravo čekalo na povratak Borisa Tadića i Mlađana Dinkića iz Kine. Glavni zahtevi LDP, koje je podržao i OEBS, jeste da se u Skupštini usvoje poslanički amandmani na vladin predlog kojim bi se brisale odredbe o zabrani izlaska glasila u slučaju tromesečne blokade računa i zabrani prenošenja osnivačkih prava na glasilima. Zahtev LDP da se počne sa izradom medijske strategije već je usvojilo Ministarstvo kulture.
Pozicije sa kojih pregovore počinje G17 plus jeste da nijedan postojeći amandman nije adekvatan i da, samim tim, nije prihvatljiv. S druge strane, LDP se nije zadovoljio odlukom o početku izrade medijske strategije, što je bio njihov uslov da glasaju za predlog. Inače, da podsetimo, bez glasova LDP gotovo da je nemoguće usvojiti vladin predlog Zakona o javnom informisanju jer je deo vladajuće koalicije SPS-PUPS-JS protiv njega.
U vrhu vladajuće koalicije „Blicu“ je rečeno da je od „izuzetne političke važnosti da ovaj predlog dobije većinu glasova u Skupštini jer se njime demonstrira moć i jedinstvo naše koalicije“. Zato će biti urađeno sve da vladin predlog prođe.
Iz G17 plus i od demokrata juče je nije bilo moguće dobiti ni zvaničnu ni nezvaničnu izjavu da li su zahtevi LDP, sa kojima se inače slaže i jedno od novinarskih udruženja NUNS, prihvatljivi za njih i da li će ih usvojiti. U LDP takođe nisu bili raspoloženi da preciziraju da li su u svojim zahtevima čvrsti i da li će njihovo odbijanje značiti da će glasati protiv. U dosadašnjim izjavama poslanici LDP nagoveštavali su da će vladin predlog po svemu sudeći dobiti njihove glasove.
Ministarstvo kulture, na čijem je čelu kadar G17 plus, takođe zvanično odbija da se izjasni o primedbama koje su stigle na zakon iz Udruženja novinara Srbije, Međunarodne federacije novinara i OEBS, koje s više ili manje oštrine govore da će zakon ako se usvoji u obliku koji Vlada predlaže biti neustavan, antievropski, da će uvesti cenzuru i omogućiti izvršnoj vlasti da zatvara medije ukoliko im nisu po volji. Da podsetimo, Ministarstvo je odbilo sve amandmane koji su do sada podneti u Skupštini na njihov predlog.
– Ministarstvu kulture se niko do sada nije zvanično obratio sa primedbama, a zbog same procedure mi nismo u prilici da se složimo ili ne sa nekim amandmanima jer sve zavisi od poslanika koji za njih glasaju. Naravno da se konsultujemo sa poslanicima, ali oni o tome odlučuju i mi ćemo uvažiti njihove stavove – rekla je juče za „Blic“ Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture, odbijajući da kaže da li je Ministarstvo spremno da prihvati zahteve OEBS i novinarskih udruženja.
Šef poslaničke grupe PUPS Moma Čolaković podseća, međutim, da Vlada može i na današnjoj sednici da odluči da povuče svoj predlog, pogotovo ako to predloži predlagač Ministarstvo kulture.
– Mi ostajemo pri našem dosadašnjem stavu da smo principijelno protiv tog vladinog predloga i biće uzdržani prilikom glasanja. Međutim, ukoliko vidimo da je Vlada spremna da promeni svoj predlog u pravcu njegovog poboljšanja, razmotrićemo naš stav i u tom smislu bismo ga podržali – kaže za „Blic“ Čolaković.
Meðunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara pozvale su pre dva dana „srpske zakonodavce da odbace paket kontroverznih amandmana na Zakon o javnom informisanju koje je predložila Vlada Srbije“.
U pismu upuæenom predsedniku Srbije Borisu Tadiæu, predsednik Međunarodne federacije Džim Bumela zatražio je povlaèenje vladinih amandmana, navodeæi da je ta organizacija „zabrinuta zbog žurbe da se izmene zakona usvoje bez bilo kakve prethodne javne debate ili konsultacija sa medijskim udruženjima, novinarima i struènjacima“. U kabinetu predsednika Tadića za „Blic“ su juče rekli da će predsednik razmotriti zakon tek ako ga usvoji Skupština, kad dođe na potpisivanje.
Kako sada stvari stoje, izmene zakona će ipak biti usvojene sa veoma tesnom većinom uprkos oštrim protestima domaćih i međunarodnih udruženja novinara. Za zakon je za sada sigurno obezbeđeno 109 glasova poslanika, sa deset glasova LDP bilo bi ih 119. Protiv zakona je njih 111, a usvaja se prostom većinom.


Tamara Spaić

Tagovi

Povezani tekstovi