Kazna za gušenje medija

Beograd – Stranke, čiji poslanici u ponedeljak, 31. avgusta, budu glasali za usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju doživeće znatan pad rejtinga, a pre svih Demokratska stranka i G17 plus, tvrdi za Glas javnosti direktor Cesida Zoran Lučić.


– Ako se izbori održe u naredne dve godine nakon usvajanja zakona, velika je opasnost da će ljudi za tako nešto kriviti upravo one stranke koje vatreno brane njegovo donošenje. Tu u prvom redu mislim na G17 plus. Ima i onih koje će reći: „Sličan zakon je donesen pre deset godina, znamo kako smo prošli“. Sve zavisi od toga kako će mediji naduvati tu stvar – objašnjava Lučić.
Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, takođe, smatra da bi eventualno usvajanje Predloga izmena Zakona o informisanju moglo loše da se odrazi na rejting stranaka vladajuće koalicije.
– Jedino što je dobro jeste što će usvajanje izmena Zakona o informisanju ubrzati njihov pad s vlasti. Oni se bave isključivo borbom s političkim protivnicima. Zarad opstanka na vlasti spremni su na sve – ocenjuje Vučić.
S druge strane, stranke vladajuće koalicije ne misle da će im rejting pasti ukoliko podrže antievropski Zakon o informisanju.
Aleksandar Čotrić, predsednik IO SPO, kaže da će stranka Vuka Draškovića podržati zakon isključivo kao prelazno rešenje.
– Potreban nam je nov, kvalitetan zakon koji će uvažavati najviše demokratske standarde. Pre deset godina donet je sličan zakon, čiji je inicijator bio Aleksandar Vučić. Danas je on jedan od najpopularnijih političara u Srbiji, kao i njegova stranka – upoređuje Čotrić, dodajući da je njegova želja da Kurir, kao i svi ostali mediji, opstane.
Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković podseća da će njegova partija najverovatnije biti uzdržana.
– Od samog početka govorili smo da iz principijelnih razloga nećemo podržavati Predlog izmena Zakona o informisanju. Štaviše, očekujemo da će nam rejting zbog toga porasti – optimističan je Čolaković.


D. Perišić

Tagovi

Povezani tekstovi