Skupština o Zakonu o informisanju

Posle mesec dana pauze i odmora poslanici Skupštine Srbije ponovo sedaju u poslaničke klupe i to u klimatizovanoj sali Doma Skupštine. Danas će imati pune ruke posla, jer moraju da se izjasne o 24 zakonska predloga i 2.000 amandmana. Prvi predlog o kome će glasati je zakon o javnom informisanju.


Reč je o izmenama zakona koje su u prethodnih mesec dana i više uzburkale javnost, ali i pokazale i nejedinstvo među strankama koje čine vladu.


Socijalistička partija Srbije biće uzdržana prilikom glasanja, a Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme protiv.


Demokratska stranka i G17 plus su podršku za usvajanje izmena zakona obezbedile u poslednji čas, i to kod Liberalno-demokratske partije.


Predsednica parlamenta i podpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović smatra da izmene zakona o informisanju nisu podelile vladajuću koaliciju i da vlada ni jednog momenta nije bila u krizi.
“Socijalistička partija Srbije, odnosno naša poslanička grupa, biće uzdržana. To je stav koji smo već najavili i u više navrata ga obrazložili”, kazala je Slavica Đukić-Dejanović. 


S druge strane, različite političke strukture i poslaničke grupe će ispoljiti stavove svojih poslaničkih klubova, da li će zakon biti izglasan – videćemo”, navela je ona.


“Da li je mogao podeliti vladu, da li je delio vladu, to je pitanje o kom su mediji dosta spekulisali. Mislim da vlada nije bila u krizi ni jednog momenta”, rekla je predsednica Skupštine za B92.


Sednica Skupštine Srbije će, prema najavama Slavice Đukić-Dejanović, zbog velikog broja zakona, trajati između sedam i devet sati.


Podeljena mišljenja novinarskih udruženja


Izmene zakona o informisanju podelile su i novinarska udurženja, pa će tako danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu protestovati Udruženje novinara Srbije.


UNS smatra da su izmene zakona antievropske i otvaraju mogućnost za veći uticaj države na novinare.


Za razliku od njih, NUNS smtara da zakon može biti prihvatljiv ukoliko se usvoje amandmani na kojima insistira LDP.


Glavni urednik lista “Danas” Zoran Panović među onima je koji smatra da su izmene zakona o informisanju loše i da ga amandmani ne mogu popraviti.


“Nažalost, politička volja i voluntarizam je pobedio. Plašim se da ćemo dobiti, u najmanju ruku, jedan zaista nepotreban zakon za ovo društvo”, rekao je Panović.


“Prosto je neverovatno da u celoj priči u jednoj situaciji gde je sudstvo katastrofalno, gde je privatizacija katastrofalna, gde je sve katastrofalno, očekivati od medija da budu idealni. Mislim da je to stvarno iluzorno”, ocenio je on.


“Plašim se da nam se istorija ponavlja kao farsa i da je zaista neverovatno da se 2009. godine mi bavimo zakonom o informisanju na ovaj način”, zaključio je Panović.


Pokretač listova „Kurir“ i „Glas javnosti“ Radisav Rodić zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića da „zaustavi“ usvajanje izmena Zakona o javnom informisanju jer su one, kako navodi, uperene protiv njega lično i „njegovih“ novinara.

Tagovi

Povezani tekstovi