Telekom Srbija ne odgovara na pitanja N1 o lobiranju u EU

Snimak ekrana N1
Snimak ekrana N1

 

Portal N1 uputio je u petak 31. marta Telekomu Srbija pitanja u vezi sa amandmanima Evropskog parlamenta u kojima se kritikuje njihov rad, ali odgovor te kompanije još nismo dobili.

 

Portal N1 upitao je Telekom da li su se krajem marta sastali sa izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčikom i o čemu je bilo reči na tom sastanku, kao i da li su angažovali lobistu iz Hrvatske, kako bi pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izveštaj o Srbiji.

 

Mejl je Telekomu poslat na adresu [email protected], koji je istaknut kao kontakt za medije na njihovom sajtu.

 

Podsećamo, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju Vladimir Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

 

„Gospodin Bilčik žali zbog pokušaja ometanja procesa pregovora curenjem informacija i spekulacijama“, navodi se u odgovoru njegove službe na pitanja N1 i dodali da će komentarisati samo konačnu veziju teksta.

 

„On će komentarisati konačni tekst izveštaja tek nakon što pregovori i glasanje budu završeni, jer u aktuelnim političkim pregovorima važi samo jedan princip: ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno i jedini tekst koji je bitan je konačni tekst Izveštaja“, dodaje se u odgovoru.

 

Hrvatski lobista Daniel Mondekar saopštio je da ga Telekom nije angažovao za lobističke aktivnosti ni po pitanju Izveštaja o napretku Srbije, ali ni ranije po drugim temama koje bi bile od interesa Telekoma. Međutim, izvori N1 nisu naveli da je Mondekara angažovao Telekom, već Igor Žeželj. Danijel Mondekar nije hteo da odgovori na pitanja N1 u kakvom je poslovnom odnosu s Igorom Žeželjem, vlasnikom medijskog carstva za koje se smatra da je nastalo zahvaljujući poslu s Telekomom Srbija, koji se 29. marta susreo s izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Šta kažu amandmani

 

 

Šta piše u amandmanima na izveštaj Bilčika u kojima se pominje Telekom?

 

U amandmanu 195, čiju su podnosioci Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Loazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nart, konstatuje se da je Srbija ostvarila veoma ograničen napredak u borbi protiv korupcije, te se Srbiju upućuje poziv da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući Кrušik, Jovanjicu, Telekom Srbije i Savamalu.

 

„(EP) je zabrinut zbog malog napretka u ovim slučajevima nakon prošlogodišnjeg izveštaja, naglašava da će biti potrebno više napora i politike za postizanje opipljivih rezultata, posebno u pogledu teškog i organiziranog kriminala“, navodi se u predlogu amandmana.

 

U amandmanu 196, čiji su podnosioci Tonino Picula i Dimitris Papadakis, stoji gotovo identičan opis situacije u Srbiji. I u ovom amandmanu se pominje afera Telekom, uz Jovanjicu, Krušik i Savamalu, uz napomenu da srpska vlast istraži i krivično goni one koji su odgovorni za pritiske na birače.

Printscreen

 

U amandmanu 253, čiji su predlagači, Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart osuđuje se otvaranje kancelarije RT-a (Raša Tudej) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku.

 

„Osuđuje državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. (EP) poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu. Poslanici su pozvali Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-EU narative.

 

U amandmanu 268, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kjučjuk, Ramona Strugariu, Havijer Nart ističe se da su izbori članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije u junu 2021, viđeni kao kontroverzni.

 

„(EP) je zabrinut zbog nekih javnih procena da je donošenje odluka u REM politički pristrasno i primećuje novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija i licenci nacionalne televizije i naglašava važnost pravednog i transparentnog procesa. (EP) je dalje zabrinut zbog pitanja vezanih za koncentraciju medija u slučaju Telekom Srbija, naglašava važnost poboljšanja funkcionisanja i nezavisnosti REM-a u skladu sa preporukama međupartijskog dijaloga u cilju jačanja medijskog pluralizma i implementacije medijske strategije“, navodi se u amandmanu.

 

U amandmanu 274, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart, osuđuje se državno finansiranje Telekoma Srbija, koje kompaniji daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi opadanju stanja nezavisnih medija u Srbiji.

 

„(EP) poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu Srbija s obzirom na navodnu zloupotrebu svog dominantnog položaja na tržištu i korišćenje od strane države za kontrolu medijskog okruženja u Srbiji i susednim zemljama“, piše u tekstu.

Tagovi

Povezani tekstovi