3 đavolje odredbe Dinkićevog zakona

Paradoksalno je da će upravo oni koji su se tada najviše deklarativno borili za slobodu medija danas glasati za usvajanje najrepresivnijeg zakona u Evropi. Dve izmene koje je navodno izboksovao LDP kako bi podržao predlog zakona ne utiču na slobodu medijskog izražavanja, već zadiru isključivo u vlasničku strukturu medija. Treća, koja samo na prvi pogled deluje pozitivno, u stvari može biti ključna odredba za gušenje Ustavom zagarantovane slobode mišljenja i izražavanja.
Predlog predviđa i da „onaj ko se ne upiše u registar na način na koji to propiše ministar čini privredni prestup i biva drastično kažnjen“, što Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a ocenjuje kao „antievropska odredbu koja postoji samo u Uzbekistanu i Tadžikistanu.“ Ona ističe da je u zemljama EU registracija dobrovoljna, a kazne koje se plaćaju ne smeju biti takve da mogu da ugase medij.
„Alo!“ je izdvojio tri najdrastičnije odredbe ovog akta napisanog u kabinetu Dinkićevog ministra kulture Nebojše Bradića koje direktno vode u gašenje i gušenje srpskih medija.


Još jednom potvrđeno pisanje Alo!


Čeda lažna opozicija!
Prevagu za usvajanje izmenjenog Zakona o informisanju danas će dati Liberalno-demokratska partija. Kao što je „Alo!“ prvi objavio pre desetak dana (slika levo), ovaj akt, na kojem žestoko insistira G17 plus, dobio je prolaz u parlamentu tek pošto su se lideri DS-a i LDP-a Boris Tadić i Čedomir Jovanović dogovorili o „ceni“ podrške čedista. Između ostalog, na tom sastanku je dogovoreno da se DS i LDP čvršće povežu, uz obavezu ulaska Jovanovićeve stranke u buduću vladu koju će demokrate pokušati da naprave posle izbora. LDP je praktično izvukao vladu iz ozbiljne krize jer je koalicija oko socijalista dovela u pitanje vladajuću većinu. Argumenti kojima se LDP pravda za predomišljanje prilično su tanki jer su amandmane kojima je ta stranka navodno uslovila podršku pisali poslanici drugih stranaka. U vreme kada su bili jedni od najglasnijih kritičara Zakona, poslanici LDP-a nisu iskoristili pravo da podnesu amandmane, smatrajući da je Zakon nepopravljivo loš.


 1. Novinari niža klasa
U Srbiji se od danas i zvanično ukida jednakost svih pred zakonom. Prekršaj novinara kažnjavaće se nekoliko puta skuplje nego ako to uradi bilo koji drugi građanin. Naime, članovi koji određuju visine kazni povećavaju ih iznad maksimuma predviđenog Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima. Maksimalna novčana kazna za uvredu prema Krivičnom zakonu je 450.000 dinara, dok se po Zakonu o informisanju za kršenje pretpostavke nevinosti i prava maloletnika može izreći kazna i do dva miliona dinara. Takođe, predviđena je i novčana kazna od 25 do 100 odsto od zbira vrednosti ukupno prodatog tiraža javnog glasila, isporučenog distributerima na dan objavljivanja informacije, i vrednosti prodatog oglasnog prostora u tom broju javnog glasila.
 


2. Zločinci likuju
Kršenje „pretpostavke nevinosti“ postaje privredni prestup i o tome se odlučuje u Trgovinskom sudu, po nalogu javnog tužioca. Dosad je to, da podsetimo, bio posao redovnih sudova. Uvođenjem tužioca u proces očito se daje na značaju i ostavlja veliki prostor za intervenciju države. PRIMER: Ukoliko novine sutra objave vest o ministru P. P. koji je uzeo milione iz državne kase, uključujući i saopštenje policije da je dotični uhvaćen u prljavoj raboti, sud će ekspresno i drakonski osuditi medij što je P. P. nazvao lopovom pre izricanja pravosnažne presude. Takođe, novine mogu staviti ključ u bravu ako napišu da je ubica čovek snimljen kako „kalašnjikovom“ rešeta celo obdanište. Naime, i on je nevin do pravosnažne presude, do koje može proteći nekoliko godina, dok će milionska finansijska kazna novinama za kršenje pretpostavke nevinosti biti izrečena u najkraćem roku.
 


3. Gušenje slobode mišljenja
Uvodi se „obavezno pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamernu grešku i kontinuiranog kršenja slobode informisanja“. U tom predlogu LDP-a mnogi prepoznaju opasnost od proizvoljnog i selektivnog tumačenja kada je i kakav prestup načinio neki medij. Konkretno, mediji gube demokratsko pravo na slobodu mišljenja i konstantnog kritikovanja određene političke grupe ili ideje. Ova odredba može dovesti do zatvaranja svih novina koji ne idu niz dlaku vlastima ili određenim centrima moći.
 


Kako će ko glasati
ZA 120
G17 (24)
DS (65)
SDP (4)
SPO (4)
LSV (5)
MANJINE (7)
LDP (12-1)


PROTIV 112
SNS (21)
SRS (56)
DSS (21)
NS (9)
JS (3)
+ Vesna Pešić (LDP)
+ Vladan Batić (DHSS)
UZDRŽANI 18
SPS (12)
PUPS (5)
Jovan Damjanović

Tagovi

Povezani tekstovi