„Toksični javni diskurs u Srbiji“: Jaz između dobrog medijskog okvira i prakse

Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

 

Specijalna izvestiteljka UN za slobodu mišljenja i izražavanja Ajrin Kan izjavila je da u Srbiji postoji jaz između dobrog medijskog okvira i prakse, koju odlikuje toksični javni diskurs, neuspeh institucija da osude govor mržnje i bezbednost novinara.

 

Kan je, na konferenciji za novinare po završetku posete Srbiji i Kosovu od 28. marta do 6. aprila, rekla da je došla u Beograd na poziv Vlade Srbije i ono što je predstavila su samo preliminarini zaključci posete, dok se konačni izveštaj očekuje naredne godine.

 

U Srbiji postoji jak ustavni i pravni okvir koji štiti slobodu izražavanja i ohrabrena sam najavama Vlade Srbije da će biti izmenjeni medijski zakoni kako bi se uskladili sa evropskim i međunarodnim standardima, ali brine me jaz između pravnog okvira i prakse, navela je ona.

 

Zabrinjava me toksični javni diskurs od političara i javnih funkcionera, koji se potom pojačavaju kroz tabloide, a na meri su mediji, branioci ljudskih prava, manjine, LGBTIQ osobe i oni koji su neistomišljnici vlasti, upozorila je Kan.

 

Kan je istakla da se novinari obeležavaju kao nepritelji, izdajnici ili neprijatelji države, to podriva poverenje javnosti u medije i najverovatnije povećava mogućnost napada na novinare i demokratsku debatu.

 

Sloboda izražavanja, ukazala je ona, ne daje dozvolu za pretnje neistomišljenicima.

 

Kan je apelovala na Vladu Srbije da obezbedi da sve institucije i državni organi primenjuju ustavni i pravni okvir koji štite slobodu izražavanju, odnosno da se bore protiv govora mržnje i dezinformacija.

 

Prema njenim rečima, posle sastanaka u Beogradu, utisak je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne koristi svoja ovlašćenja da preduzme odgovarajuće aktivnosti protiv onih koji krše zakon, ne promoviše medijski pluralizam, već dozvoljavaju kampanje blaćenja.

 

Srbija mora da obezbedi da REM bude nezavisna, efikasan i odgovoran u obavljanju svojih nadležnosti, istakla je Kan.

 

Ona je, govoreći o bezbednosti novinara, apelovala na vlasti da preduzmu mere da se ubrzaju istrage i pravni postupci.

 

Pozivam vlasti da istraže i procesuiraju dugotrajne slučajeve ubistava novinara u Srbiji. Nekažnjivost ne sme prevladati, rekla je Kan.

 

Kan je, podsećajući na posetu Kosovu, pozdravila pluralizam medijske scene, ali je pozvala vlasti da jačaju slobodu medija.

 

Pozvala sam vlasti da primenjuju zakon o jeziku i da se podrže nezavisne medijske kuće na srpskom jeziku, dodala je.

 

Ona je navela da se tokom posete Beogradu i Prištini namerno trudila da ne poredi dve scene, već da ih posmatra prema standardima međunarodne zajednice.

 

Okolnosti u kojima funkcionišu mediji u Srbiji i na Kosovu su potpuno drugačije, rekla je Kan.

 

Upitana da li će Vlada Srbije prihvatiti preporuke koje je iznela, Kan je podsetila da je ona došla na poziv vlasti i da zbog toga smatra da bi trebalo ozbiljno da shvate te preporuke.

 

Potrebno je snažno vođstvo i politička volja da se to promeni, a ako toga nema, nastaviće se po starom. Moj najbolji savez je da ne sme biti jaza između zakona koji se usvajaju i njihove primene, rekla je Kan.

Tagovi

Povezani tekstovi