Medijska batina iz skupštinskog raja

Razliku su napravili penzioneri, jer se Krkobabiću više ne sviđa da mu novinari pretražuju porodičnu grobnicu, a svoj glas za izmene dao je i lutalica Vladan Batić. Uzdržani su, kako su najavili ostali u SPS-u.  Nakon usvajanja ekspresnu izjavu prosledilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Oni su pozvali nadležne organe da odgovorno i neselektivno primenjuju novousvojene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, a vlast da „bez zastoja predloži, usvoji i u optimalnom roku kreira i sprovede obećanu medijsku strategiju i reformu medijskog zakonodavstva“.


To udruženje u saopštenju izražava nezadovoljstvo zbog nepotrebne hitnosti postupka i netransparentnosti u donošenju zakonskih izmena, „iako je tokom iznuđene javne rasprave, vođene paralelno sa skupštinskim postupkom, predlog u značajnoj meri popravljen prihvatanjem primedaba stručne javnosti i poslaničkih amandmana“.


„Upozoravamo Ministarstvo kulture, Vladu i Skupštinu Srbije da najavljenu medijsku strategiju i reformu ne mogu predlagati i usvajati bez konsultacija sa stručnom javnošću, novinarskim i medijskim udruženjima i medijima“, navodi se u saopštenju. Zbog toga, kako se naglašava, NUNS poziva predlagače da usvojene izmene i dopune zakona hitno upute na ekspertizu odgovarajućim međunarodnim institucijama i da kroz najavljenu reformu medijskog zakonodavstva otklone nedostatke, pre svega restriktivnost odredbe o obaveznom upisu glasila u registar.


Predsednik Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je ta stranka, glasanjem za Zakon o javnom informisanju, pomogla Srbiji da razočara Vojislava Šešelja, Vojislava Koštunicu i Tomislava Nikolića i naglasio da sa njima nikada neće sarađivati u rušenju Vlade. Prema rečima Jovanovića, uvaženi su amandmani koji menjaju karakter predloženog zakona. Komentarišući protivljenje Vesne Pešić i Žarka Koraća predlogu zakona, Jovanović je rekao da poslanici LDP postupaju u skladu sa svojim uverenjima i da se po tome razlikuju od drugih stranaka, tako da ni nemaju blanko ostavke.


Žarko Korać novinar ne sme da bude uplašen čovek


„Čak i da ne ulazimo u suštinu Zakona, kako je moguće da jedna „proevropska“ vlada naglo donosi izmene jednog ovako važnog zakona, bez ikakve javne rasprave i mišljenja stručne i ostale javnosti i novinaraskih udruženja. Drugim rečima, način na koji su donete izmene je potpuno antievropski, čak nezamislive u modernom društvu. To ostavlja strašno gorak ukus“, kaže za e-novine predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać koji je glasao protiv usvajanja Predloga zakona.


Naš sagovornik podseća da je i sam često bio žrtva najstrašnijih medijskih uvreda. „To, međutim, ne znači da čovek treba da napusti demokratsko uverenje da građani moraju da budu obavešteni i da novinar ne sme da bude uplašen čovek koji se boji drakonskih sankcija. Voleo bih da je ovaj zakonski predlog propao i da je otvorena javna rasprava nakon koje bi se doneo drugačiji, kvalitetniji“, kaže predsednik SDU.


On naglašava da ne misli da je dosadašnja medijska praksa u Srbiji bila dobra. „Naprotiv, mislim da je mnogo toga trebalo drugačije regulisati, ali smatram da to nije regulisano na dobar način. LDP je svojim intervencijama koje će se, pretpostavljam, realizovati podzakonskim aktima, popravila taj predlog, ali zakon još uvek nije onakav kakav bi trebalo da bude da mi savest i ubeđenja dozvole da za njega glasam. Zato sam glasao protiv. Svaki medijski zakon mora da sadrži princip zaštite pojedinca, kao i princip prava društva da zna. Ovaj zakon pomera sve ka principu zaštite pojedinaca – nema slobode i demokratije tamo gde se mediji ustručavaju ili boje da izveštavaju o nekim stvarima koje u tom trenutku nisu potpuno potkrepljene činjenicama. Medij mora da uđe u rizik jer to njegova funkcija u ovom društvu. Bojim se da ovaj zakon, time što ide više ka zaštiti pojedinaca, narušava pravo građanina da bude obavešten. Upravo zato što nije bilo javne rasprave, mislim da oni koji su pisali predlog vrlo malo znaju o javnom informisanju i o tome šta je funkcija medija u demokratskom društvu. A i o tome kakvo je medijsko zakonodavstvo u Evropi“, istiće Žarko Korać. On konstatuje da je „bilo potpuno jasno da se ovde grčevito tražila većina i da je vladajuća koalicija pristala na određene kompromise, usvajajući amandmane Čedomira Jovanovića i LDP“.


Vesna Pešić procedura bez mozga


„Ceo zakon je potpuno pogrešan. Namerno je napisan tako, i to je loše za Srbiju. Ja ne mogu da glasam za takav tekst jer sam ceo život posvetila borbi protiv cenzure i neslobode, za prava ljudi“, kaže za e-novine Vesna Pešić, narodna poslanica, predsednica Političkog saveta Liberalno demokratske partije.


Ona ističe da je zakon preko noći „spakovan“. „Što se tiče procedure – to je van mozga, da se izmene i dopune takvog zakona mogu donositi po skraćenoj proceduri. Tu se vidi crta osionosti vlasti, da Dinkić koji je uvređen može da spakuje zakon i preko noći ga pošalje u skupštinsku proceduru. A nas građane mnogo toga nervira i povređuje, ali nemamo moć da to spakujemo i pošaljemo u Skupštinu. Oni, eto, mogu. A nije Dinkić tu sam, iza svega stoji podrška Demokratske stranke, celoj političkoj garnituri koja mešetari, zajedno sa njihovim finansijerima, odgovara ovakav zakon. Već nemate nikakve medijske slobode, imaju motku u ruci koju mogu da primene i da je ne primene. To svakom na vlasti odgovara: ako mu se sviđa da tom udari može, ako ne onda neće. Ne znam kako će ovo da se odrazi na odnose u LDP-u i da li će uopšte da se odrazi. I ne znam da li još u ovoj zemlji ikoga interesuje ovo o čemu pričamo“, kaže sagovornica e-novina.


NDNV brine stanje na lokalu


Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je u ponedeljak od vlasti u Srbiji da ispuni obećanje i izvrši potpunu reformu medijskog zakonodavstva, uključujući i donošenje hitnih izmena Zakona o informisanju.


„Danas usvojene izmene Zakona o informisanju neće doneti ništa dobro medijima, a posebno onim malobrojnim koji još uvek imaju nezavisnu uređivačku politiku i drže se profesionalnih i novinskih principa“, navodi se u saopštenju Udruženja. NDNV je skrenuo pažnju da mediji postoje i izvan Beograda i da su ti mediji najčešće na meti lokalnih moćnika, zbog čega NDNV izražava bojazan da će, ionako veliki broj tužbi protiv lokalnih i regionalnih medija, „sada drastično uvećati sa ciljem da se neposlušni mediji jednom za svagda ućutkaju“.


 

Tagovi

Povezani tekstovi