Todorić: Zakon o informisanju pada u Strazburu

– Prvo, zakon ukida pravo fizičkom licu da osniva javno glasilo. U članu 1 zakona navodi se da „javno glasilo može osnovati domaće pravno lice“, dok u članu 50 Ustava stoji da je „svako slobodan da bez odobrenja, na način predviđen zakonom, osniva novine i druga sredstva javnog informisanja. „Svako“ iz Ustava je i fizičko i pravno lice. Oni su uveli tu zabranu da bi privredni sudovi mogli da budu nadležni nad ovom materijom. Da ne pričamo da su privredni sudovi nekompetentni za oblast ljudskih prava, u šta spadaju sloboda medija – kaže Todorić.


On dodaje da je neustavan i član 2 zakona, koji uvodi registar glasila preko koga se u stvari uvodi sistem dozvola.


– Član 50 Ustava kaže da „svako, bez odobrenja“ može da pokrene glasilo. Dakle, nema nikakvih odobrenja ni dozvola. Registar jeste neophodan, ali kazna mora biti građansko-pravna, a ne oduzimanje prava za izdavanje glasila. Posebna je priča što zakon ne definiše kako će registar da izgleda, već se u članu 7 navodi da to određuje nadležni ministar?! Zamislite to. Ministar će da derogira Ustav. Ustav svima daje pravo na slobodu izražavanja. Bili to Radosav Rodić, Željko Mitrović ili bilo ko drugi – naglašava Todorić, i dodaje da je treća neustavnost u članu 2.


– Navodi se da „osnivač javnog glasila ne može preneti ili na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila“. To direktno krši član 58 Ustava, koji jemči pravo na svojinu. Znate li da se pravo na svojinu još od rimskog prava sastoji od prava na korišćenje, uživanje i raspolaganje?! Ustav kaže da „pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“. A Zakon o informisanju nije definisao koji je to javni interes. Jasno je da zakonopisci ciljaju na Radosava Rodića (vlasnik „Kurira“, prim. ur), koji izbegava plaćanje kazni otvarajući nove firme. Ali, nije to Rodić izmislio, već samo kopirao ono što radi celokupna srpska privreda. Ako se želi sprečiti takva praksa, onda to treba raditi Zakonom o privrednim subjektima – smatra Todorić.


On ističe da su predviđene novčane kazne „drakonske, ali da kaznena politika ne može biti predmet ocene ustavnosti“, već evetnualno međunarodnog suda za ljudska prava .     


B. Bojić

Tagovi

Povezani tekstovi