Parlamentarna televizija ostala samo želja

Od projekta se nije odustalo, ali za takav poduhvat sada u budžetu nema para. Da li će javni servis i ubuduće prenositi skupštinske sednice i u kom obimu trebalo bi da se reši u narednih desetak dana.
Nesporazumi oko direktnih TV prenosa traju poodavno. RTS nema zakonsku obavezu da direktno prenosi parlamentarna zasedanja a zbog neizvesnog trajanja sednica javni servis prinuđen je da pomera programsku šemu Drugog kanala, uskraćuje gledaocima određene emisije, ali trpi i materijalnu štetu zbog neostvarene marketinške dobiti. S druge strane, dešavalo se da poslanici pojedinih parlamentarnih stranaka prisustvo sednicama uslovljavaju uključenim kamerama tvrdeći da je to demokratska tekovina. Zbog čestih nesporazuma, na inicijativu predsednice parlamenta, u februaru formirana je radna grupa sa zadatkom da se sudbina prenosa konačno reši. Grupa sastavljena od predstavnika različitih poslaničkih grupa i predstavnici RTS-a dogovorili su se da javni servis nastavi sa prenosima do 1. oktobra, kao i da se do tada obezbede svi uslovi za početak rada skupštinske televizije.
– Posebnog skupštinskog TV kanala do tog roka neće biti, jer gruba računica pokazuje da bi takav projekat koštao više od milion evra. Projekat je napravljen, ali u ovoj ekonomskoj situaciji toliku investiciju ne možemo da obezbedimo. Ne odustajemo od skupštinskog kanala, samo je pitanje vremena kad će početi sa radom – kaže Veljko Odalović, sekretar Narodne skupštine koji koordinira radom pomenute grupe.
– To je kompleksan projekat koji se tiče konferencijskog i TV sistema u zgradi skupštine. Krenuli smo da radimo deo po deo, prvenstveno ono što je vezano za funkcionisanje konferencijskog sistema u plenarnoj sali i ostalim objektima. Ako ekonomska situacija bude bolja, doći ćemo do rešenja koje će omogućiti da samostalno obezbedimo TV signal i oslobodimo Drugi kanal RTS-a koji je sada kompletno vezan za skupštinska zasedanja – objašnjava Odalović .
Znači li to da će RTS i posle 1. oktobra nastaviti direktne prenose?
– U narednih desetak dana uslediće sastanak radne grupe sa direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem na kome ćemo reći šta mi možemo, šta smo uradili i da vidimo RTS može da preuzme od obaveza i pod kojim uslovima bi mogao da nastavi prenose i naredne godine. Verujem da će RTS nastaviti prenose – kaže Odalović.
Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, međutim, kaže da ne zna da li će ova medijska kuća nastaviti prenose i posle 1. oktobra.
– Stav RTS-a i Upravnog odbora javnog servisa je da se Drugi kanal vrati srpskoj javnosti, odnosno javnom servisu. Dali smo rok od šest meseci da parlament nađe izlaz i čekamo zvaničan pisani odgovor šta je parlament uradio za formiranje parlamentarnog kanala. Ni UO ni menadžment javnog servisa ni ja kao generalni direktor nismo dobili zvanično pismo gde piše šta su do sada uradili – navodi Tijanić i kaže da bez takvog dopisa nema ni sastanka sa predstavnicima parlamenta.
Direktor RTS-a ne želi da komentariše eventualnu naknadu koju bi javni servis dobio od parlamenta zbog troškova direktnih prenosa.
– Ne želim da se bavim nagađanjima pre nego što dobijemo pismo u kome će nas obavestiti da su napravili parlamentarni kanal i da preuzimaju prenose, ili da to nisu učinili, pa da vidimo na čemu smo. Do tada neću da nagađam. Nadam se da to neće ponovo biti bilo koja vrsta spora ili političkih sukoba i da ćemo razgovarati poštujući kako funkciju parlamenta tako i javnog servisa – ističe Tijanić.


Marija Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi