Otvoreno pismo odgovora na nacrt izveštaja CULT o Evropskom zakonu o slobodi medija (EMFA)

efj-logo

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se novinarima, građanskom društvu, sindikatima i grupama za digitalna prava u pismu Sabine Verheien, predsednici Komiteta za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta (CULT), izražavajući zabrinutost zbog nekoliko izmene u izveštaju CULT-a o Evropskom zakonu o slobodi medija (EMFA).

 

Poštovana Sabine Verheyen,

 

Zahvaljujemo se izvestiocu na blagovremenoj izradi i cenimo nekoliko amandmana u izveštaju, kao što je jačanje nezavisnosti Evropskog odbora za medijske usluge.

 

Međutim, veoma smo zabrinuti zbog mnogih promena koje razvodnjavaju uticaj predloga, kao i napora na usklađivanju koji pokreće EMFA. Štaviše, uklanjanje eksplicitne reference i garancije uređivačke nezavisnosti novinara i urednika u celom predlogu, i promena testa medijskog pluralizma sa obaveznog na fakultativni u nacionalnim pravilima izazivaju našu zabrinutost u vezi sa kapacitetom EMFA da adekvatno zaštiti medijski pluralizam i medije. sloboda u EU.

 

Naše glavne kritične tačke su sledeće:

 

Uklanjanje skoro svih referenci na uređivačku nezavisnost u predlogu i umetanje prava vlasnika medija da preuzmu vodeću uređivačku ulogu (čl. 6.2);

 

Ubacivanje VLOP-a u procenu medijskog pluraliteta i zamena obavezne prirode za dobrovoljnu (čl. 21); i

 

Neuspeh da se ojačaju pravila o transparentnosti vlasništva nad medijima (član 6.1).

 

Uređivačka nezavisnost je suštinski stub slobode medija koji pomaže da se garantuje integritet medijskog novinarstva i zaštita od neprikladnog uticaja stečenih interesa političkih ili poslovnih grupa. Poslednji skandal oko Matijasa Dofnera, generalnog direktora Akel Springera, koji nastoji da se umeša u uređivačku politiku najveće nemačke novine, naglašava ranjivost naših medija na stečene interese i neophodnost održavanja zaštite uređivačke nezavisnosti širom Evrope.

 

Uključivanje veoma velikih onlajn platformi pod test pluralnosti medija prema članu 21 takođe treba da bude uklonjeno jer prejudicira metodologiju koja se razvija za zaštitu pluralizma medija u Evropi. Mnoštvo medija u vestima se ne može posmatrati izolovano, a VLOP-i kao i kod drugih aktera kao što su reklamne kompanije imaju značajan uticaj na medijsku ekonomiju i to je prepoznato već u Zakonu o digitalnim tržištima (Uredba 2022/1925). Međutim, ubacivanje VLOP-a u EMFA koji je prvenstveno fokusiran na test javnog interesa za medije je preuranjeno i vezuje ruke stručnjacima za politiku koji su zaduženi da razviju test medijskog pluraliteta.

 

Podsećamo vas da treba pojačati obaveze medija o transparentnosti vlasništva nad medijima iz člana 6.1 jer samo putem jasnih javno dostupnih i proverljivih informacija javnost može doneti informisane odluke o integritetu medija. Ovo je takođe zahtev u nedavno objavljenom nezavisnom istraživanju za CULT komitet o EMFA. Samo tako ćemo postići značajnu transparentnost.

 

Pozivamo vas, draga Sabine Verheien, i sve članove CULT-a kao vodećeg komiteta, koji je bio pouzdan i glasan borac za medijske slobode širom Evropske unije, da se pridržavate vaših principa i pomognete da se ovaj akt poboljša kao regulativa tako da neophodno u EU i šire.

 

S poštovanjem,

 

  • Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
  • Eurocadres
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Global Forum for Media Development (GFMD)
  • International Press Institute (IPI)
  • Association of European Journalists (AEJ Belgium)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • South East Europe Media Organisation (SEEMO)

 

Tagovi

Povezani tekstovi