Sudije: Kako da sudimo novinarima?

Beograd – Sudije trgovinskih sudova u unutrašnjosti Srbije kažu da ne znaju kako da sude medijima na osnovu novog Zakona o informisanju! Sudije ističu da do sada nikad nisu sudili novinarima i da će pre nego što to počnu da rade morati da idu na obuku. Prema novom Zakonu, postupci protiv medija izmešteni su iz redovnih u trgovinske sudove.


Portparol Trgovinskog suda u Valjevu, sudija Duško Petrović, kaže za Press da Zakon o informisanju unosi niz nedoumica u sudsku praksu, posebno u delu koji se tiče kaznene politike. Prema njegovim rečima, Zakon o informisanju je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o privrednim prestupima, na čijim osnovama rade trgovinski sudovi.
Zakon protiv zakona
– U članu 92a Zakona o informisanju piše da se za privredni prestup kaznom do 20 miliona dinara može kazniti osnivač javnog glasila, dok je u Zakonu o privrednim prestupima najviša propisana kazna tri miliona dinara. Znate, na početku Pravnog fakulteta učili smo da se ne može derogirati zakon opšte prirode, što Zakon o privrednim prestupima jeste. Zato ne znam kako će se primenjivati kazna od 20 miliona ako se zna da je maksimalna tri miliona! – kaže Petrović. On dodaje da bi mnogo bolje bilo da su sporovi protiv medija ostali kod redovnih sudova.
– Njima je ova materija daleko bliža nego sudijama trgovinskih sudova. Verovatno će moje kolege morati da idu na kurseve da bi mogle da primenjuju Zakon o informisanju – kaže Petrović.
Sudija i portparol Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici Dragica Gačić-Petković kaže da do sada nisu imali nikakve razgovore o primeni Zakona.
– Nemamo iskustva u postupcima protiv medija i nadam se da će to biti jedna od tema seminara trgovinskih sudova koji je upravo počeo – kaže Gačić-Petković.
Jasmina Popović, sudija Trgovinskog suda u Zaječaru, priznaje za Press da u svojoj praksi nikad nije radila s medijima, i dodaje da je „teško reći kako će se Zakon o informisanju primenjivati u praksi“. I sudija Trgovinskog suda u Kragujevcu Branislav Jovović priznaje da je za njega medijska oblast „nepoznanica“ i da tek treba da se upozna sa Zakonom.
– Iz medija znam da je zakon takav kakav jeste, ali nama pravnicima ne ostaje ništa drugo osim da ga primenjujemo. Trebaće vremena da vidimo kako će to u praksi izgledati – kaže Jovović.
Sekretar Trgovinskog suda u Užicu Dragana Pešić kaže da sudije moraju da presuđuju po zakonu „kakav god zakon bio“.
– Sve probleme oko Zakona o informisanju moraćemo da rešavamo u hodu. I ništa od toga ne sme da traje dugo da ne bi trpela nijedna od strana u sporu – skeptična je Pešićeva.
Minimalne kazne za medije
Portparol Trgovinskog suda u Čačku Biljana Đoković kaže da je prosto nemoguće sada predvideti kako će se Zakon o informisanju sprovoditi u praksi i da li će sudije morati da idu na dodatnu edukaciju kako bi mogle da sprovode ovaj zakon.
Jedan od retkih sudija koji ne očekuje probleme s medijima jeste sudija Bojana Miljuš-Martinović iz Trgovinskog suda u Pančevu. Ona kaže da Zakon nije doneo ništa spektakularno novo.
– U samom Zakonu ima sitnih nedoumica, ali sve ostalo je zanat. Ovde se pre svega radi o kaznama koje su predviđene zakonom. Činjenica je da su i do sada, pre usvojenih Izmena i dopuna Zakona, sudije izricale minimalne novčane kazne. Smatram da će se takva praksa nastaviti. I ne očekujem neke probleme osim što će izricanjem nekih kazni javno mnenje biti uznemireno. Mislim, pre svega, na neke centralne medije, u provincijama ne očekujem nikakve probleme – kaže Martinović.


B. Bojić

Tagovi

Povezani tekstovi