Kako našminkati monstruma

Ne sumnjam da će taj zakon uskoro biti primenjen i da će mediji na lokalu najviše stradati *Inicijativa članstva: Zbog toga što naše Udruženje nije ustalo u odbranu profesije predlažemo izabranim organima NUNS – predsednici, Izvršnom odboru, Nadzornom odboru, Komisiji za prijem članova i Sudu časti – da podnesu ostavke i da u razumnom roku zakažu vanrednu skupštinu NUNS“


Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije odbio je u ponedeljak ostavku predsednice NUNS- a Nadežde Gaće i konstatovao da će formirati organizacioni odbor za redovnu skupštinu koja će se održati „najkasnije marta sledeće godine“. Na proširenoj sednici Izvršnog odbora, održanoj u ponedeljak, nije prihvaćena inicijativa više od osamdeset članova, da se održi vanredna izborna i tematska skupština Udruženja i da članovi svih organa Udruženja podnesu ostavke zbog toga što je NUNS „olako, nepromišljeno i bez savetovanja sa članstvom“ podržao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i prateće izmene drugih zakona.


Dan nakon sastanka sa kojeg je, odlukom većine prisutnih, bilo zabranjeno izveštavanje (ponedeljak), NUNS je, kako se navodi u saopštenju, „upozorio da se izmenama Zakona dovodi u pitanje ne samo sloboda izražavanja nego i opstanak medija, posebno na lokalnom nivou“. Sastanku u Udruženju prisustvovali su članovi Izvršnog odbora, organa Udruženja i predstavnici potpisnika inicijative za smenu rukovodstva i sazivanje vanredne skupštine.


„Svesni nastalog razočaranja dela članstva NUNS u svoje izabrane organe i prateće pasivizacije koja prati NUNS zbog toga što naše Udruženje nije ustalo u odbranu profesije od politički inspirisanih promena Zakona koje su neke stranke pristale iz svojih sasvim banalnih ambicija i motiva; rešeni da, posle izvesnog dvoumljenja i preispitivanja, ipak, pokušamo da NUNS ujedinimo oko zaštite slobode štampe i profesionalnog integriteta, da mu povratimo očigledno poljuljani legitimitet i ugled kod članstva, predlažemo izabranim organima NUNS – predsednici, Izvršnom odboru, Nadzornom odboru, Komisiji za prijem članova i Sudu časti – da podnesu ostavke i da u razumnom roku zakažu vanrednu skupštinu NUNS“, navodi se u inicijativi koju su, između ostalih, potpisali Miloš Vasić, Hanibal Kovač, Ivan Torov, Miloš Teodorović, Aleksandar Arsenijević, Nataša Bogović, Vesna Ninković, Dragan Stošić, Dejan Kožul, Predrag Sarapa, Danica Vučenić, Tatjana Tagirov, Ljiljana Stojanović, Nenad Kovačević i drugi novinari pisanih i elektronskih medija iz Beograda i unutrašnjosti Srbije. Podršku potpisnicima dale su brojne ugledne javne ličnosti, književnici i filmski i pozorišni stvaraoci, kao i predstavnici nevladinih organizacija.


 Rukovodstvo Udruženja ostalo je nakon sastanka na funkcijama, a dogovoreno je da sledeća skupština, ipak, bude redovna, te da se u njenu pripremu uključi petoro bivših predsednika NUNS-a koji su bili među nezadovoljnim članovima i tražili vanrednu skupštinu.


 „Od samog početka Nezavisno udruženje novinara Vojvodine bilo je protiv Predloga, i pored političkih pritisaka koje smo imali. Smatramo da je taj predlog potpuno nepopravljiv i da ga je trebalo u potpunosti odbaciti. Ne može da se raspravlja o Zakonu, za nas je to završena priča, u Beogradu i Novom Sadu se zaboravlja da najveći broj sudskih procesa protiv novinara nije u tim gradovima, nego na lokalu. Ne sumnjam da će taj zakon uskoro biti primenjen i da će mediji na lokalu najviše stradati“, rekao je za e-novine nakon sastanka u NUNS Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.


On kaže da je NUNS partner NDNV i da želi da ta organizacija (NUNS) izađe iz problema i apatije.


„Trebalo bi organizovati sastanke na kojima bi rukovodstva raspravljala sa članstvom o tome šta se od njih očekuje, a ne da se sve svodi na popuste na železnicu i bioskop, to je jadno i bedno“, kaže Gruhonjić.


Nebojša Bugarinović, novinar Slobodne Evrope, bivši predsednik NUNS-a, kaže za e-novine su „svi glavni urednici ozbiljnijih medija i ugledniji novinari „od samog starta kritički reagovali na izmene Zakona“.


„Jasno je da je reč o par excellance političkom činu koji je iniciran iz gotovo ličnih pobuda. U takvom okruženju nema zdrave osnove, videlo se, kratkom zastoju do donošenja, da nema želje da se bilo šta popravi. Nije bio jasan stav naše organizacije prema takvom dokumentu, možda iz najbolje namere, da se smanji šteta. Tako se došlo do šminkanja monstruma. A argumenti struke govore da sada imamo gori zakon od prethodnog koji, naravno, nije bio savršen. Činjenica je da su političari potpuno ignorisali gotovo sve što je sugerisala novinarska struka; to sve govori. Mislim da je trebalo zauzeti čvršći i jasniji stav“, kaže Bugarinović.


Naš sagovornik ističe da je trebalo „odbiti predlog kao što su to uradile kolege iz UNS-a“. „Zakon dozvoljava arbitrarnost. I mislim da svako pojačavanje represionog kapaciteta na neki način predstavlja gušenje dosegnutog stepena demokratije. A potrošili smo mnogo energije za određeni stepen slobode. Recimo, prenebregava se to da nosioci javnih funkcija treba da budu manje osetljivi na kritiku – to je civilizacijski aspekt koji se sada uopšte ne pominje. Ako je neko nosilac javne funkcije,- mora da dozvoli da je kritika upućena njemu možda i nedovoljno argumentovana. Ne sme odmah da poseže za bićem. Takođe, sva ostala sredstva za ublažavanje štete se prenebregavaju, ne pominje se pravo na ispravku i objavljivanje demantija, odmah se pominju sudske presude. To je potpuno pogrešan način za rešavanje stanja u medijima“, kaže za e-novine Nebojša Bugarinović.


Bivše predsednice NUNS-a nisu, nakon sastanka, htele da govore za novine, a aktuelna predsednica Udruženja upozorila je izveštača e-novina da će ga, ukoliko objavi i proširenu vest, „dati na Sud časti“.


Bojan Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi