Zakon ide na Ustavni sud

Analizu Zakona napravio je tim stručnjaka, profesori Marijana Pajvančić, Vladimir Vodinelić i Rade Veljanovski i advokat Slobodan Kremenjak.


„Našli smo da bi bilo osnova obratiti se Ustavnom sudu Srbije da ispita ne povređuje li ovaj zakon slobodu medija, slobodu izražavanja, pravo na mirno uživanje imovine, načelo jednakosti svih pred zakonom i zajamčen pravni položaj stranaca“, kazao je Vodinelić “Politici“.


Sud treba da utvrdi i „nije li se ovim zakonom Narodna skupština ogrešila i o one odredbe Ustava, Evropske konvencije i Međunarodnog pakta, koje propisuju uslove koje zakonodavac mora zadovoljiti da bi smeo da ograniči zajamčena prava ili da bi smeo da propiše način za njihovo ostvarivanje“.


Ombudsman Janković je “Politici“ rekao da će „njegova odluka biti formalizovana narednih dana“ kada se vrati s puta, te da će kao ovlašćeni predlagač tražiti od Ustavnog suda da se o ovom predmetu izjasni u što kraćem roku.


Skupština Srbije je usvojila je 31. avgusta izmene i dopune Zakona o javnom informisanju kojim se znatno pošotrava kaznena politika i uvode privredni prestupi koji mogu dovesti do zabrane i gašenja medija.


Predsednik Srbije je istog dana potpisao ukaz o zakonu.


Iz Ustavnog suda, gde su do juče stigle dbve inicijatiove za ocenu ustavnosti ovog zakona, ranije je najavljeno da će postupak ići po redovnoj proceduri.

Tagovi

Povezani tekstovi