Mediji manjina ne mogu se oslanjati samo na budžet

Niš – Sa ambicijama da otvori šire perspektive za medije na bugarskom jeziku u Srbiji i afirmiše bugarsku zajednicu u našoj zemlji, u Nišu je organizovan medijski forum pod nazivom „Bugarska zajednica u Srbiji – most između Brisela i Beograda“. Na skupu, koji su organizovali Asocijacija bugarskih medija u svetu, Bugarska telegrafska agencija (BTA) i Novinsko-izdavačka ustanova „Bratstvo“ iz Niša, govorio je i Božidar Dimitrov, bugarski ministar bez portfelja zadužen za dijasporu.
– U sklopu aktivnosti usmerenih ka evrointegracijama, Srbija će imati nesebičnu pomoć Bugarske. Srbija je, koliko mi je poznato, jedna od retkih, možda i jedina država koja iz svog budžeta finansira glasila i programe na jezicima manjina. Smanjenje sredstava iz budžeta Srbije za ove namene u ovoj godini ne sme se, međutim, odraziti negativno po njihov dalji opstanak, ali se ni glasila nacionalnih manjina ne mogu oslanjati samo na budžetsku pomoć. Smatram da se zbog značaja i važnosti medija za pripadnike bugarske nacionalnosti van matične zemlje, jer se oni na taj način zbližavaju i neguju tradiciju, ali i informišu o svemu što ih zanima, mora naći način da i dalje izlaze – istakao je Dimitrov u razgovoru za „Politiku“. On je naglasio da u više od 30 zemalja na svih pet kontinenata izlazi oko stotinu štampanih glasila i da se emituje televizijski i radio program na bugarskom jeziku, koje sami finansiraju bugarski državljani van matice.
– U Nišu decenijama izlaze informativni list „Bratstvo“, časopis „Most“ i dečije novine „Drugarče“. U redakcijama ovih glasila moraju da pronađu način da i sami obezbede deo finansijskih sredstava. Na tom planu već je učinjen značajan korak, jer su se iz Sozopola, Pomorja, Burgasa i Nesebara već javili donatori i sponzori koji su shvatili da medije za potrebe bugarske manjine u Srbiji treba sačuvati. U isto vreme nova vlada Bugarske obećava pomoć medijima u dijaspori, ali mora se znati da je vlada izabrana u trenutku kada je u državnom budžetu manjak veći od 1,3 milijarde evra pa treba imati strpljenja – objasnio je ministar Dimitrov, uz konstataciju da je, za razliku od nekih prošlih vremena, bugarska manjina u Srbiji danas u veoma povoljnom položaju:
– Mnogi problemi su rešeni, poput stvaranja mogućnosti obrazovanja na bugarskom jeziku i nesmetanog rada kulturno-informativnih centara, koji imaju punu podršku državnih organa Srbije – zaključuje Božidar Dimitrov.


Toma Todorov

Tagovi

Povezani tekstovi