Janković: Podnošenje predloga za ocenu ustavnosti

Janković je rekao da su zamerke to što se pravo osnivanja medija omogućava samo pravnom licu iako u Ustavu Srbije piše da svako ima pravo da osnuje medija.


Prema njegovim rečima, sporna je odredba kojom se zabranjuje delatnost medija ako nisu upisana u registar kao i odredba zabrane prenosa vlasništva.


Janković je rekao da je sporno i to što se postupak protiv medija pokreće i pred trgovinskim sudom odnosno što se uvodi privredni prestup.


On je kazao da je novinarstvo jedna od temelja demokratije i da se ako se unese strah od gašenja medija ugrožava pravo građana na informisanje.


Vlada Srbije je 9. jula uputila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, a parlament je 31. avgusta izglasao Zakon.


Izmenama i dopunama znatno je pooštrena kaznena politika i uvedeno nekoliko privrednih prestupa koji mogu dovesti do zabrane i gašenja medija.


Posle oštrih protesta stručne i široke javnosti Vlada je amandmanima izmenila sopstveni predlog, ali to nije umanjilo kritike i odmah je najavljeno ispitivanje ustavnosti.


U radnoj grupi koju je formirao zaštitnik građana bili su profesori ustavnog prava Marijana Pajvančić i Vladimir Vodinelic, medijski ekspert Rade Veljanovski i advokat Slobodan Kremenjak.

Tagovi

Povezani tekstovi