Demonstracija sile

Beograd – Državna okupacija redakcija dnevnih listova Glas javnosti i Kurir, nedeljnika Grom i Stil traje već devet dana, a za to vreme niko iz vlasti ne nalazi za shodno da menadžment naših novina informiše zašto su naoružani pripadnici uniformisane policije i dalje raspoređeni unutar naše zgrade, kada poresku policiju niko ne sprečava da kontroliše poslovnu dokumentaciju!
Pošto nadležni ne odgovaraju na pitanja kako je moguće da za prekomernu demonstraciju sile niko ne odgovara, te da li je policiji mesto u novinskoj redakciji, redakcije Kurira i Glasa javnosti sprovele su anketu među predstavnicima nevladinog sektora i ambasada. Direktor Fonda za bezbednost i demokratiju general Ninoslav Krstić kaže da toliko angažovanje naoružane policije ni sa čim ne može da se opravda.
– I u policiji i u vojsci uvek se pravi procena da li se negde očekuje napad. Ukoliko se proceni da je tako, onda se predimenzioniraju snage. Lično, ne vidim kako je neko od novinara iz Kurira mogao da pruži fizički otpor. Stoga, nemam razumevanje za ovako preveliku upotrebu policije. Važno je da se kaže ko je i na osnovu čega odredio da treba toliko policije da bude prisutno za običnu stvar kao što je poreska kontrola. Ovo je klasična demonstracija sile – kategoričan je Krstić. NJegov utisak je da je ovo pokušaj da se zastraše ljudi, ne samo novinari, već i članovi nekih organizacija.
Direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić zatečen je trajanjem celog procesa popisivanja i odnošenja poslovne dokumentacije iz naše zgrade.
– Prisustvo policije treba da bude samo onoliko koliko je neophodno. Ukoliko ne postoji neki otpor aktivnostima poreske policije ili problem, i ukoliko nije neophodno prisustvo tolikog broja policajaca, smatram da njihovo prisustvo u vašoj zgradi treba svesti na minimum. Tačnije, mislim da neko treba da preispita tu odluku o upućivanju policijskih snaga u Kurir i u krajnjoj liniji omogućiti vama, ali i ostalima u zgradi da nesmetano rade – ističe Nenadić.
Komentar predsednice Helsinškog odbora u Srbiji Sonje Biserko na činjenicu da punih osam dana rad poreskih policajaca koja je angažovala uniformisanu policiju ometa rad četiri redakcije bio je da se regularna policija često neprimereno ponaša.
– Poreska policija može da traži asistenciju i uniformisane policije, ali to često nije neophodno. Da li je to i sada slučaj, ne znam, ali su i oni obavezni da rade u skladu sa zakonom. Manir ovdašnje policije je da učestvuje u kreiranju skandala, što je bilo očigledno u slučaju Dragana Džajića, čije su hapšenje snimale policijske kamere, ili u slučaju bivšeg zrenjaninskog gradonačelnika Goran Kneževića, koji je u javnosti predstavljen kao kriminalac pre nego što mu se sudilo – podseća Biserko.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin poručio je juče Kuriru i Glasu javnosti, preko službenika ambasade da, nažalost, ne može da se meša u unutrašnje stvari u Srbiji i samim tim ne može ni da komentariše dešavanja u našim novinama. Takođe, komentar ostalih stranih ambasada u Beogradu nismo mogli da dobijemo, jer oni, kako kažu, ne žele da se mešaju u rad srpskih organa vlasti. 

Tagovi

Povezani tekstovi