Poreznici i dalje u „Kuriru“

Kontrola finansijskog poslovanja „Kurira” i drugih listova istog osnivača u javnosti izaziva nedoumice i različite komentare. Predstavnici kuće i zastupnici kapitala uvereni su da je reč o medijskoj hajci i da se u sve umešala politika. Redakcija ovu kontrolu doživljava kao opsadu i blokadu rada. Nesporno je da rad poreskih organa u ovom slučaju obezbeđuje veliki broj pripadnika MUP-a, što navodi na zaključak da su inspektori suočeni sa velikim ometanjem u radu, a možda i pretnjama.


Zašto je poreska policija koja kontroliše poslovanje ovog lista zapravo tražila asistenciju pripadnika MUP-a?


– Uobičajeno je da poreska policija traži asistenciju MUP-a u većini slučajeva gde postoje procene da može doći do nekih neželjenih situacija. To je uobičajeno, jer naši inspektori idu nenaoružani. Prema Zakonu o poreskom postupku, kao i drugim zakonima iz te oblasti, poreska policija ima posebna ovlašćenja. U većini slučajeva traži se asistencija policije kao neka vrsta preventive da se spreče neželjeni događaji koji mogu da nastanu kad su kontrole ovakvih razmera, kao što je slučaj u „Kuriru” – kažu tim povodom u Poreskoj upravi Srbije.


Što se tiče broja poreskih inspektora, kao i policajaca angažovanih u ovom slučaju, iz PU objašnjavaju: „Detalje još ne možemo da otkrivamo jer po članu sedam Zakona o poreskom postupku zabranjeno je da se daju informacije o svim vidovima kontrole koji su u toku.”


Iako u delu javnosti postoji uverenje da je broj policajaca koji obezbeđuju finansijske kontrolore neuobičajeno veliki, izvor iz Poreske uprave Srbije tvrdi da to ne zavisi od njih.


– Poreznici traže asistenciju policije, a policija na osnovu sopstvene procene šalje određeni broj ljudi. Verovatno je da je u ovom slučaju policija procenila da može doći do neželjenih ekscesa i problema – navode u Poreskoj upravi.


Poreski organi ušli su u „Kurir” pre dve sedmice, a koliko će se zadržavati neizvesno je jer „nema roka, radi se sveobuhvatna kontrola predviđena po zakonu i traje dok se ne prikupe svi dokazi”.


Sagovornik podseća da je Poreska uprava nedavno saopštila da je „Prvom opštinskom tužilaštvu podnela zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv Radisava Rodića kao osnivača „Kurira”, jer se sumnja da je utajio porez”. Inspektori tokom rada često dođu i do dodatne dokumentacije i novih saznanja, pa nije isključeno da se krivična prijava i proširi ako se nađu dodatni dokazi..


U PU smatraju da je kod Rodića vrlo specifična situacija jer je on više puta menjao nazive firme, koja se sem „Kurir” zvala i „Kurir net”, „Knet”, „Kurir info”, pa „Glas”,„Glas net”, „Glas javnosti” , „G net”… Poreznici sve to moraju da istraže, pa i povezana lica u ovoj priči. Napominju da „to nije samo kontrola finansijskog poslovanja lista „Kurir”, kako se često predstavlja u javnosti, već konkretna provera finansijskih transakcija svih povezanih firmi sa tim listom”. To su legalni postupci poreskih organa i nemaju nikakve veze sa novim zakonom o javnom informisanju.


Ovo nije prvi put da se poreski organi bave Rodićem i „Kurirom” – od 2005. godine, ali i kasnije, bilo je pokušaja da se prinudno naplate dugovanja te kuće .


M. Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi