Selo, a ima novine

Beograd – U maloj prostoriji koja se naslanja na štalu nalazi se redakcija jedinog srpskog seoskog magazina – Zabreških novina. U njoj uz pomoć pet pisaćih mašina i jednog zarđalog lenjira Momčilo Srećković Moci, glavni i odgovorni urednik, svakoga meseca „zapinje“ da nastavi 70 godina dugu tradiciju zabreških pisanih vesti. Tek poneka devojka ili nadareni momak iz sela budu privučeni idejom da pišu za časopis i priteknu u pomoć ovom starom majstoru, koji umesto plate svoje radnike nagrađuje znanjem. Uprkos brojnim novčanim problemima i bez ikakve podrške grada i Ministarstva kulture, ovaj jedinstveni list i dalje opstaje.
Redakcija jedinog seoskog lista u Srbiji nalazi se u selu Zabrežje kod Obrenovca, u Srećkovićem dvorištu, odmah pored štale i zanatske radionice. Moci i sam kaže da podjednako uživa dok obavlja poljoprivredne poslove i dok u svojoj kancelariji stvara novi broj svog časopisa.


S.Ž-M.D.
– Moj radni dan izgleda ovako: osam sati obavljam poljoprivredne poslove, osam sati se bavim novinarstvom i, naravno, osam sati spavam. Ponosan sam kada vidim da meštani Zabrežja prosto obožavaju naše novine. Rubrike poput vremeplova, medicine, poljoprivrede, seoske anegdote i sporta pravo su osveženje za lokalno stanovništvo koje je ovde provelo ceo život. Nažalost, grad i Ministarstvo nemaju sluha za potrebe naše zajednice i ne žele da nas finansijski pomognu. Osim skromnih donacija opštine i nekoliko dobrotvora, nemamo nikakav izvor prihoda, pošto naš list delimo besplatno – priča Momčilo. On dodaje da novine štampa u najjeftinijim štamparijama po Srbiji i da su mu za tiraž od 1.000 komada potrebne 23.000 dinara.
– Kucanje tekstova na pisaćim mašinama, slikanje primitivnim fotoaparatima i uređivanje strana lenjirom težak su, ali sa druge strane jedini način da Zabreške novine nastave svoju tradiciju – ističe urednik Zabreških novina, koje povremeno promene naziv u Zabreške vesti.
– Poreznici traže da se list prodaje kako bi naplatili PDV, ali ga Udruženje meštana sela i pored toga rastura besplatno. Kada nas zabrane, mi štampamo časopis pod nazivom Zabreške vesti – objašnjava Momčilo Srećković.
On je ujedno je i najveći poznavalac bogate istorije svog sela. Tvorac jedinstvenih letopisa ovog mesta, rukom pokazuje na čitavu brižno sakupljanu arhivu koja rekonstruiše važne događaje koji su se kroz vekove odigravali u njegovom komšiluku.
– Novinarstvo i pisanje su moja okupacija od rane mladosti. Kada sam zbog porodice odlučio da se povučem na svoje seosko imanje i odatle pokušam da stvorim nešto za svoje drage sugrađane, nisam ni sumnjao da će biti ovako teško. Nazivaju me kvazinovinarom i traže svaki moguć način da Zabreške novine zabrane i obustave – ističe naš sagovornik.

Tagovi

Povezani tekstovi