Izmene samo „okrznule“ žutu štampu

 U ovom trenutku zabrinjavajuće je da ambicije da se disciplinuju mediji stižu iz sfere podzemlja i kriminala, jer su mediji zatrpani tužbama u ime kontroverznih biznismena i ljudi koji su direktno povezani sa podzemljem.
Ovo je, između ostalog, na Tribini o izmenama Zakona o informisanju organizovanoj u Bujanovcu, novinarima iz svih sedam opština Pčinjskog okruga, rekao Miša Brkić, potpredsednik NUNS-a, i dodao da postoji ozbiljno i odgovorno novinarstvo i ko tako radi ne bi trebalo da se boji.
Obraćajući se prisutnima u prepunoj sali Doma kulture u Bujanovcu, Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kazala je da je loše što o izmenama i dopunama Zakona o informisanju nije bilo javne rasprave i što je usvojen po hitnom postupku.
Ot kako su izmene i dopune Zakona o informisanju usvojene postoji strah da će mediji nestati i da će novinari prestati da se bave istraživačkim novinarstvom uz ogromnu autocenzuru u strahu od kazni, ali na sreću to se nije dogodilo, kazala je Nadežda Gaće.
Nataša Vučković-Lesandrić, pomoćnica ministra za kulturu zadužena za medije, kazala je da se ne radi o antievropskom Zakonu o informisanju, jer izmene i dopune ovog zakona samo štite etički kodeks novinara Srbije. Ona je, između ostalog, dodala i da je upravo počela registracija dnevnih pisanih medija u Agenciji za privredne registre i ona će trajati 30 dana i to je potpuno besplatno za medije, a što se tiče prenosa svojine došlo je do neadekvatnog tumačenja Zakona jer da je moguće prodati firmu koja poseduje javno glasilo utvrđeno je Pravilnikom o registraciji javnih glasila, kazala je Vučković-Lesandrić.
Novinari Ivan Nikolov iz Bosilegrada, Nedžat Beljulji iz Bujanovca, Darko Tomić iz Trgovišta, ali i njihove koleginice i kolege iz Vranja, Surdulice, Preševa i Vladičinog Hana izneli su brojne probleme sa kojima se susreću posle usvajanja dopuna i izmena Zakona o informisanju.
– Problem je kako opstati, jer ako se ovaj trend nastavi ostaćemo bez novina, radija, televizije, a novinari će ostati bez posla prepušteni na milost i nemilost. Posebno je to izraženo u malim sredinama kakva je Bosilegrad – rekao je Ivan Nikolov.
Od esnafskog udruženja NUNS-a novinari su zatražili zaštitu i bolju koordinaciju, kao i bolju saradnju sa Ministarstvom pravde u vezi sa tumačenjem Zakona, jer je praksa pokazala da pojedine sudije „odokativno” tumače Zakon o informisanju.


A. Davinić- Ž. Matić

Tagovi

Povezani tekstovi