Obesmišljena uloga Saveta RRA

Savet RRA, koji se bavi medijima u Srbiji, već osam meseci nema nijednog člana koga predlažu upravo mediji. Na sednici u ponedeljak poslanici nisu dali podršku nijednom od dva kandidata za člana Saveta RRA koje su predložili predstavnici medija.


Odbijanje poslanika da popune Savet RRA, koji od februara ne funkcioniše u punom sastavu, u velikoj meri je obesmislilo ulogu Saveta, smatraju u novinarskim udruženjima.


„Mi smo u Srbiji bili za stvaranje samostalnih regulatornih tela, jer je to na kraju krajeva dokaz demkoratskih iskoraka Srbije. Ako vi njima ne date pun sastav i ako ne mogu glasno i jasno da kažu šta valja ili ne valja u onome što se zove etar u Srbiji, to znači da vi implicitno ili eksplicitno ne želite da do promena u Srbiji dođe“, kaže predsednica NUNS-a , Nadežda Gaće.


„To je samo dokaz da te koalicione pogodbe, cenjkanja, ucene su pogubne za javni interes, medije, novinare, pravo građana da znaju. Ne mogu se ni mediji ni medijska sfera uređivati tako da jedna stranka ucenjuje drugu, da se trguje ljudima, imenima“, objašnjava Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.


U ANEM-u strahuju da krnji sastav Saveta RRA otvara mogućnost manipulacije, jer su mediji sprečeni da se bore za sopstvene interese. Opravdanja koja su stigla iz vladajuće koalicije da se u vezi s izborom „nisu dobro dogovorili“ i da „niko nema ništa protiv tih kandidata“, u ANEM-u vide kao neozbiljno ponašanje.


„Plašim se da ovo nije incident, okej, plašim se da je to neka vrsta trenda u ponašanju i čini mi se da smo bili u pravu kada smo smatrali da promene zakona vode ka većem uticaju države“, ističe Saša Mirković, predsednik ANEM-a.


Sa ovim se slaže i profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, koji nije zadovoljan izmenama Zakona o radio-difuziji, jer smatra da on nadležnom odboru Skupštine Srbije omogućava prevelik uticaj.


Veljanovski ipak veruje da se ništa tragično nije dogodilo, pa čak predlaže da se sa izborom dva člana sačeka još malo.


„Ako se sačeka da se napravi izmena zakona o RD koja će omogućiti da se taj problem razreši, da je to najbolje rešenje, po mom sudu, nije trebalo ići ni u ove promene, niti u ovaj izbor koji je obavljen ovako neuspešno“, kaže Veljanovski.


Prema zakonu o radio-difuziji, rok za usaglašavanje o novim kandidatima je 15 dana. Međutim, predstavnici medija strahuju da to vreme neće biti dovoljno za dogovor i da će popunjavanje Saveta RRA biti odloženo za najmanje nekoliko meseci.


Iz NUNS-a čak najavljuju da nemaju razloga da menjaju kandidata I da je Gordana Suša iz cele priča izašla kao moralni pobednik. Podsetimo, na glasanju u ponedeljak, Gordana Suša dobila je 120, a Milan Bečejić 1, od potrebnih 126 glasova poslanika.

Tagovi

Povezani tekstovi