BIRN i NUNS održali niz obuka o bezbednosti novinara u digitalnom okruženju

slika: BIRN
slika: BIRN

Urednici i novinari iz sedamnaest medija iz Srbije učestvovali su na radionicama čiji je cilj bio da se redakcijama pruži podrška u prepoznavanju i reagovanju na onlajn nasilje nad novinarima.

 

Tokom četiri dvodnevne radionice Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), učesnici su sa stručnjacima analizirali iskustva njihovih redakcija sa nasiljem u digitalnom prostoru i radili na uspostavljanju protokola koji bi im omogućili da zaposlenima pruže adekvatnu pravnu zaštitu i psihološku podršku.

 

Novinari i urednici koji su učestvovali na radionicama imaju slična iskustva sa onlajn napadima, ali je pretnje i uvrede svako doživeo i proživeo na svoj način.

 

Pored seksističkih komentara upućenih članicama redakcije, Marko Miletić kaže da su zaposleni u portalu Mašina bili izloženi i napadima fantomskog desničarskog portala na kom su objavljeni lični podaci zaposlenih.

 

„Članovima nekoliko organizacija civilnog društva, aktivista i aktivistkinja, te članovima redakcije Mašina objavljeni su lični podaci poput adrese na kojoj žive, imena njihovih prijatelja i članova rodbine“, kaže Miletić.

 

Većina redakcija, čiji su zaposleni učestvovali u radionicama, nema uspostavljene protokole postupanja u slučajevima digitalnih napada.

 

Mateja Gatanović iz Nove ekonomije kaže da su seksistički komentari najčešći oblik onlajn uvreda sa kojima se susreću u njihovoj redakciji i da postoji sve veća potreba za razvojem mehanizama koji bi im pomogli da reaguju na digitalne napade.

 

„Na onlajn uvrede smo reagovali ad hoc, nemamo nikakve protokole niti pravilnike, ali sve više prepoznajemo značaj toga, tako da ćemo se u narednom periodu posvetiti izradi i te strategije“, kaže Gatanović.

 

Učesnici radionica su saglasni u tome da svakodnevne uvrede i diskvalifikacije nisu deo svakodnevnog uredničkog i novinarskog posla te da je neophodna dalja edukacija svih kako bi se sa problemom onlajn nasilja što bolje suočili.

 

„Moj motiv da učestvujem na radionicama ove vrste jeste da saznam kako pomoći novinarima da se osećaju psihološki bezbednije i kako da nastave normalno svoj rad. Mi za sada nemamo utvrđene protokole kako se ponašati u tim situacijama i to je nešto što planiramo da uradimo vrlo brzo“, kaže Dragana Obradović iz dnevnog lista Danas.

 

Zaposleni u novinama Danas gotovo su svakodnevno izloženi različitim uvredama i diskvalifikacijama. Pojedinim kolumnistima, urednicima i novinarima upućivane su i otvorene pretnje. Krajem prošle godine, posle pretnji da će biti pogođeni „salvom metaka“, svi zaposleni u redakciji privremeno su morali da rade od kuće.

 

Tokom realizacije programa, eksperti za društvene mreže, digitalnu bezbednost (SHARE Fondacija), pravnu zaštitu i mehanizme (NUNS) kao i psihološku podršku (IAN) prenosili su svoja znanja i iskustva koja se odnose na prepoznavanje onlajn nasilja, pružanje adekvatne pravne zaštite i psihološke podrške zaposlenima i organizovanje neometanog funkcionisanja redakcije u slučajevima onlajn napada.

 

Na radionicama je učestvovalo 17 novinara i urednika iz redakcija: Boom93, Nova ekonomija, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Glas Šumadije, Regionalna informativna agencija JUGpress, Nova naša reč, Portal Forum Info, Internet portal Far, RTV M, Freemedia.rs, nedeljni list Családi Kör, Kolubarske, Danas dnevni list i portal, Mašina, Ozon Press, Kruševacpress i Lozničke novosti.

 

Radionice, održane tokom marta u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, deo su programa „Bezbednost novinara u digitalnom okruženju“ koji zajedno sprovode BIRN i NUNS.

Tagovi

Povezani tekstovi