Izveštaj EU: Većina govora mržnje na internetu usmerena protiv žena

epa08677956 The EU flag at the car in which European Commission President Ursula von der Leyen arrives for talks with German Chancellor at the Chancellery in Berlin, Germany, 18 September 2020. The meeting is taking place under Germany's six-month presidency of the European Union Council.  EPA-EFE/Sean Gallup / POOL
epa08677956 The EU flag at the car in which European Commission President Ursula von der Leyen arrives for talks with German Chancellor at the Chancellery in Berlin, Germany, 18 September 2020. The meeting is taking place under Germany's six-month presidency of the European Union Council. EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Žene su glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući pogrdne reči, uznemiravanje i podsticanje na seksualno nasilje, objavljeno je u izveštaju Evropske unije. To bi trebalo podstaknuti EU i društvene mreže da obrate pozornost na karakteristike poput roda i etniciteta pri moderiranju sadržaja, rekla je Evropska agencija za temeljna prava (FRA) u svom izvješću.

 

Istraživanje je provedeno na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X-u, ranije poznatom kao Twitter, u četirima europskim zemljama između siječnja i lipnja 2022. godine. Rezultati su pokazali da su žene glavne mete na svim promatranim platformama i u svim četirima državama. Druge pogođene skupine uključuju osobe afričkog porijekla, Rome i Židove.

 

Broj objava s govorom mržnje usmjerenim prema ženama tri puta je veći od objava protiv ljudi afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četirima promatranim zemljama, rekla je FRA.

 

„Puka količina mržnje koju smo identificirali na društvenim medijima jasno pokazuje da EU, njegove zemlje članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore kako bi se stvorio sigurniji internetski prostor za sve“, kazao je čelnik FRA-e Michael O’Flaherty u priopćenju.

 

Prema europskom Aktu o digitalnim uslugama, koji je prošle godine stupio na snagu, velike tehnološke platforme i internetski pretraživači moraju učiniti više kako bi suzbili štetan ili nezakonit sadržaj jer bi u protivnom mogli plaćati kazne.

 

Europska komisija je u listopadu započela službene istrage Mete, kojoj pripada Facebook, TikToka i X-a, odnosno njihovih napora da sa svojih platforma uklone štetan sadržaj.

 

Tehnološki se divovi u posljednje vrijeme suočavaju sa sve većim nadzorom s obzirom na porast štetnog sadržaja i dezinformacija nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas.

 

FRA je objavio da za potrebe istraživanja nije uspio dobiti pristup podacima Facebooka i Instagrama.

 

https://www.hnd.hr/izvjesce-eu-a-vecina-govora-mrznje-na-internetu-usmjerena-protiv-zena

Tagovi

Povezani tekstovi