Veljanovski: Rukovodstvo RTS misli da mora da bude lojalno vlasti koja je u njegovim očima – država

Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd
Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd

Profesor u penziji Rade Veljanovski smatra da rukovodstvo RTS misli da mora da bude lojalno vlasti koja je u njegovim očima država i da zato sa parlamentarnom opozicijom razgovara van programa, aludirajući na prepisku lidera SSP Dragana Đilasa i javnog servisa.

 

Ukazuje na jednu od izmena Zakona o javnim medijskim servisima, po kojoj način finansiranja – i taksa i budžet – imaju status državne pomoći, što je kako ističe, apsurdno.

 

„Ako se javni servis finansira iz državne pomoći, onda nije čudo što rukovodstvo RTS misli da mora da bude lojalno vlasti, koja je u njegovim očima država. Čak ni budžet ne bi smeo da ima status državne pomoći, nego jednostavno to je oblik finansiranja, pa i to je javni novac, novac svih građana. Javni servis je skup medijski model, ali to ne sme niko da zove državnom pomoći“, ukazuje Veljanovski u emisiji Iza vesti.

 

Povodom prepiske Đilasa i rukovodstva RTS prethodnih dana, on kaže da je poznato da RTS ne izveštava dobro, i da se lider SSP samo nadovezao na mnoge kritičare rada javnog servisa.

 

„Umesto da se obavi razgovor pred kamerama, to se radi preko štampe i to sa obrazloženjem da je to pritisak. To je jednostavno zahtev da se radi kako treba da se radi, opozicija ima pravo da bude pred kamerama na javnom servisu. Imamo problem i sa time kako radi REM godinama, ali i u njihovom monitoringu se vidi da su SNS i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić neuporedivo duže zastupljeni na javnom servisu nego svi drugi“, ukazuje Veljanovski.

 

Dodaje da auditorijum ima pravo da bude u komunikaciji sa svojim javnim servisom i da to nije pritisak.

 

„BBC ima godišnje 20 miliona takvih pritisaka o kojima govori rts, preko pisama, poziva… BBC to tretira kao komunikaciju sa javnošću“, ističe on i dodaje da je pritisak javnosti legitiman na ono što radi RTS.

 

„A ono što oni tretiraju pritiskom – to može samo neko ko ima noć (da vrši nad njima), a to su nosioci vlasti i javnih funkcija. Oni misle da predstavnici vlasti treba da budu mnogo više od drugih na javnom servisu“, poručuje.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi