Partijska borba preko blogova

Zoran Stanković, veb-dizajner iz Bora i potpredsednik Borske internet organizacije (BITNO), koji se već 10 godina profesionalno bavi internetom kaže da mu nije poznato da se pre Negotina predizborna kampanja u Srbiji negde vodla na ovaj način.
– Da li je to zbog toga što Negotinci drugog izbora nisu imali ili zato što su po mentalitetu moderni, tek moramo im biti zahvalni što su prvi u Srbiji počeli da vode lokalnu kampanju preko interneta – kaže Stanković.
Naravno, i negotinski „partijski blogovi“ otvoreni su za komentare, što je njihove „elektronske stranice“ pretvorilo u poprište borbi među pristalicama pojedinih političkih grupacija. Na početku su svi blogovi bili otvoreni za sve komentare. Međutim, kad je „elektronski rat“ između uglavnom anonimnih pristalica pojedinih stranaka počeo da prerasta stranice blogova, administratori su shvatili da moraju da uvedu „cenzuru“.
Doskočili medijskoj blokadi
– Praktično se sve svodi na pitanje ko će gore da piše umesto na pitanje ko će da piše bolje, ali prvi ko se bude ozbiljnije posvetio ovom poslu dobiće mnogo. Jer, Negotinci su definitivno navučeni na internet i ko im bude ponudio nešto novo moći će da računa na glasove i ovih ljudi – kaže Stanković, konstatujući da to i nije tako malo, budući da je 30 odsto građana Srbije svakodnevno na internetu.
Iz ugla lidera negotinskih političkih stranaka to je bio iznuđen potez, pošto u gradu ne postoji nijedan informativni elektronski medij.
– Zbog potpunog medijskog mraka ovo nam je bio jedini način da informišemo građane o odlukama koje donosi Privremeni organ. Blog koristimo i da predstavimo svoje stavove i program, a građani to mogu da komentarišu, pod uslovom da nikoga ne vređaju. Pošto je to bilo teško, uveli smo kontrolu komentara – kaže Radmila Gerov, bivša predsednica opštine i lider Pokreta za Negotinsku i Timočku Krajinu, koji na predstojeće izbore izlaze u koaliciji sa LDP-om.
Sličan stav ima i lider G17 Plus dr Tihomir Milovanović, čija stranka takođe sa svojim simpatizerima komunicira putem bloga.
– Imajući u vidu da u Negotinu vladaju potpuna medijska i informativna blokada, blog nam omogućava da uspostavimo neophodnu interaktivnu komunikaciju sa građanima, ali i da predstavimo program stranke – kaže Milovanović, čija stranka na izbore ide u koaliciji sa strankom Živim za Krajinu.
Svoje blogove imaju i Živim za Negotin, kao i negotinske demokrate, dok se rukovodstvo SNS-a i Vlaške demokratske stranke opredelilo za postavljanje stranačkog sajta.
Haotičnost političkih blogova
U Negotinu postoji i nekoliko nestranačkih blogova, koji pokušavaju da sve to „posmatraju sa strane“. Najpoznatiji od njih je blog Građanski krug, čiji je autor Radmilo Lale Kračunović, koji je pre nekoliko godina inicirao negotinsku „blogomaniju“.
– Politički blogovi su sramota za blogosferu. Ne postoji lični stav autora jer se i ne zna ko je autor. Njihova haotičnost je veća i gora, jer oni tako kreiraju stil sa kojim nastupaju pred biračima, pa čak kreiraju i same birače. Negotin nema javno mnenje nego najužasniji vid palanačko-čaršijske jame blata. Zato je uticaj lokalnih blogova daleko veći nego što se čini, a daleko manji nego što bi autori hteli – kaže Lale Kračunović, izražavajući žaljenje što se na većini blogova mnogo veća pažnja posvećuje komentarima, umesto tekstovima.


Ž.R.Dragišić

Tagovi

Povezani tekstovi