Velika senka sumnje nadnosi se nad medijskim sektorom

 Privatizacija medija nije okončana zato što je dirigovana interesima koji nemaju veze sa samim medijima i javnošću – nedovoljno jasnim pravilima država je dozvolila da se javno vlasništvo nad medijima prenese u nekompetente privatne ruke. Takođe, promenom inače loših pravila u toku privatizacije država je sebi obezbedila značajan uticaj zadržavanjem vlasništva u glasilima koje smatra važnim. Treba li naglašavati da je, sa izuzetkom javnog servisa, državno vlasništvo u medijima suprotno ne samo evropskim pravilima, nego i Zakonu o javnom informisanju kao temeljnom aktu u ovoj oblasti?


Podsećamo da se NUNS zalagao za donošenje zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila, kao i da su se predstavnici madijske industrije najviše protivili predloženim rešenjima. Danas postaje očigledno da su interesi koji su ih ujedinili u odbacivanju jasnih pravila o transparentnom vlasništvu počeli da se ispoljavaju u najgorem vidu i doveli do otvorenih sukoba i međusobnih prozivki medija koje doprinose nelojalnoj konkurenciji.


 Takvo stanje može imati nesagledive posledice po rad svih medija u Srbiji, a pre svega onih koji imaju jasnu vlasničku strukturu i koji se na medijskom tržištu mučno bore za opstanak.


 Svako dalje odlaganje najavljene medijske strategije i reforme medijske regulative, posebno u uslovima hronične ekonomske krize, dodatno će izložiti medije uticajima krupnog kapitala i politike.


 Stoga pozivamo nadležne državne organe da u saradnji sa medijskim asocijacima i novinarskim udruženjima hitno okončaju taj posao i obezbede pretpostavke za legalan rad medija i objektivno i profesionalno informisanje.


U Beogradu: 27. 03. 2010.


Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi