Veljanovski: Vlasnici medija nastoje da pojeftine rad novinara – nema sredstava za istraživačko novinarstvo

Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd
Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd

Očigledno je da mladi ljudi vide da nije više potrebno biti školovan da bi bio novinar u centru pažnje, izjavio je FoNetu profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u penziji Rade Veljanovski, objašnjvajući da studenti više ne doživljavaju novinarstvo na način na koji su ga nekad doživljavali.

On je o medijskoj sceni ukazao da vlasnici medija nastoje da pojeftine rad novinara, što onda znači da nema dovoljno sredstava za ulaganje u istraživačko, dokumentarno i ostale složene forme novinarstva.

 

Kako je naveo Veljanosvki, urednici ne mogu novinaru da daju dovoljno vremena da istraži temu i zbog toga se u našim i u svetskim medijima dešava tematska, žanrovska i kadrovska redukcija.

 

Komentarišući probleme sa kojima su sučeni profesori FPN u obrazovanju mladih kadrova, Veljanovski je priznao da se često susretao sa studentima koji imaju problem sa elementarnom pismenošću srednjoškolskog, pa čak i osnovnoškolskog nivoa.

 

Mi smo zbog toga na FPN često razgovarali o tome da li treba da se posvetimo elementarnoj pismenosti, rekao je Veljanovski, objasnivši da su profesori pomagali studentima novinarstva da ovladaju formama novinarskog izraza.

 

Govoreći o tabloidizaciji medija, on je objasnio da su tabloidi prisutni i u razvijenijim zemljama, ali ne u onoj formi u kojoj je to slučaj u Srbiji.

 

Kako je precizirao, tabloidi u Velikoj Britaniji i u Americi su ipak mediji koji moraju da vode računa o nekim elementarnim stvarima i pravima onih na koje se informacije odnose.

 

Ako to ne čine, onda mogu da dođu u sukob sa zakonom i da podnesu ozbiljnije posledice, što se kod nas, nažalost, skoro uopšte ne dešava, napomenuo je Veljanovski.

 

On smatra da je najveći problem medija u Srbiji što se istina i činjenice zanemaruju iz ličnih ili partikularnih interesa.

 

Veliki problem je i to što se prenaglašeno promoviše određena vrsta mišljenja koja se ne zasniva na argumentima, činjenicama i onome što se stvarno dešava, već na nečijoj volji i projekciji stvari koja u našem slučaju, najčešće nije u javnom interesu, predočio je Valjanovski.

 

„Ona stara floskula da su mediji ogledalo društva, dobilla je nastavak da se u ogledalu zapravo vidi lik onoga ko ga drži, i u tome je uzrok svemu tome“, zaključio je Veljanovski.

 

Izvor:N1

Tagovi

Povezani tekstovi