Privatizacija NIP Borba: Šta država prodaje i zašto je ta kompanija u blokadi?

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Informacija da je raspisan javni poziv za privatizaciju dela kapitala NIP Borba samo zvuči poznato – jer ova kompanija nikada od svoj formalnog uspostavljanja 2002. godine nije ponuđena privatnim kupcima, iako među njenim akcionarima ima privatnih kompanija.

 

Daleko poznatiji je, međutim, postupak privatizacije dnevnog lista Večernje novosti, čiji skraćeni naziv i danas stoji na poslovnoj zgradi NIP Borba – potencijalno najvrednijoj imovini potonje kompanije. NIP Borba je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, trenutno u blokadi, a samo ove godine „u crvenom“ je bila 169 dana.

 

Povezanost Borbe i Novosti ide dalje od istorijskih veza i proteže se u današnjicu, pošto je preduzeće koje je jedini vlasnik Novosti – Media 026 doo Vučak – danas jedan od akcionara NIP Borba. Šta se, dakle, nudi u procesu privatizacije NIP Borba?

 

Zašto na zgradi NIP Borbe piše Novosti? Odgovor na to pitanje vraća nas prvo u dalju, a potom u bližu prošlost. Dnevni listovi Borba i Večernje novosti su u doba SFRJ bili deo iste radne organizacije po imenu Borba, koju su uz njih činili i TV Revija, Ekonomska politika i druga nekada poznata izdanja kao radne jedinice.

 

Priča iz bliže prošlosti govori o tome kome pripada vredna imovina – zgrada u samom centru Beograda, na Trgu Nikole Pašića broj 7. Kako je nedeljnik Vreme detaljno o tome pisao 2017. godine, kompanija Novosti AD je 2004. podnela tužbu za utvrđivanje vlasništva nad tom zgradom, dva puta dobijala nepravosnažne presude da je vlasnik oko 7.800 kvadrata, dok na kraju nije izgubila spor presudom Privrednog apelacionog suda pre tačno osam godina.

 

Ispostavilo se da je sud stao na stanovište da zgrada pripada NIP Borbi zato što nekadašnje radne jedinice nisu bili pravni subjekti koji su mogli da raspolažu pravima i obavezama, i tako je „pao u vodu“ argument Novosti da su u tu zgradu najviše investirali.

 

Prema javno dostupnim podacima iz katastra, NIP Borba ima pravo korišćenja na dve parcele na Trgu Nikole Pašića na brojevima 7 i 7a. Što se tiče same zgrade, pored toga što stoji da je u privatnoj svojini NIP Borbe, postoje i zabeležbe o sporu povodom konverzije, među kojima je poslednja s kraja decembra 2023. godine.

 

Zašto je Borba u blokadi?

 

Bonitetna kuća CompanyWall beleži da je NIP Borba trenutno u blokadi, kao i da ona ove godine traje 169 dana. Podaci Narodne banke Srbije kažu da su računi ove kompanije blokirani zbog neizmirenih potraživanja u iznosu od 2,78 miliona dinara.

 

Prema zapisniku sa Skupštine akcionara, održane 28. juna ove godine, objašnjenje generalnog direktora kompanije (Andrija Jorgić) je da je najveći problem kada je reč o ulasku u blokadu „porez na imovinu i neka stara dugovanja koja se protežu i sada“.

 

U zapisniku stoji da je blokada prvi put u skorije vreme nastupila u decembru 2023. zbog „greške“, odnosno da je poverilac namiren kroz UPPR, ali da je, prema Jorgićevim rečima, predlog za izvršenje ipak realizovan. Istu situaciju NIP Borba je imala sa još jednim poveriocem, koji je ipak odlučio da „povuče blokadu“.

 

„Što se Poreske uprave tiče, iako je dug velik, imamo sreću da još uvek nije pokrenula postupak prinudne naplate, jer zgrada za koju se obračunava porez na imovinu nije u upotrebi“, rekao je Jorgić prisutnima na Skupštini.

 

Toj sednici prisustvovali su, inače, predstavnici Republike, kompanija NID Novosti, Media 026 doo Vučak i Zajedničko preduzeće doo Beograd. Ovo poslednje je u potpunosti u vlasništvu NIP Borba, a poseduje 0,9 odsto Borbinog kapitala.

 

Ko su suvlasnici NIP Borba?

 

U poslednjem pozivu potencijalnim kupcima, Ministarstvo privrede ponudilo je u suštini dva paketa akcija u istom „pakovanju“ – jedan u vlasništvu Republike Srbije od 32,85 odsto kapitala NIP Borbe drugi u vlasništvu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), od 3,54 odsto kapitala.

 

To znači da se kupac traži za 36,4 odsto od ukupnog kapitala Borbe, a početna cena je 5,5 miliona evra.

 

Izvor: CRHoV

 

Osim Republike i PIO fonda, NIP Borba ima i druge suvlasnike – među kojima je najveći grad Beograd sa nešto više od petine kapitala, odnosno sa 21,32 odsto akcija.

 

Zatim, tu je NID (novinsko-izdavačko društvo) Kompanija Novosti AD, koja je u stopostotnom vlasništvu Media 026 doo Vučak. NID Novosti poseduju 19,04 odsto akcija NIP Borbe, dok sama Media 026 poseduje još 7,7 odsto kapitala te kompanije.

 

Interesantno je da više akcija NIP Borbe od PIO fonda ima Republički zavod za zdravstveno osiguranje (6,78 odsto kapitala), dok su među „državnim suvlasnicima“ među prvih 10 akcionara i JKP Gradska čistoća sa 1,14 odsto kao i Nacionalna služba za zapošljavanje sa 0,76 odsto kapitala.

 

Podsećamo da zainteresovani za kupovinu paketa akcija Republike i PIO fonda mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 27. avgusta 2024. godine, kao i da je prodajna dokumentacija dostupna od 7. avgusta, po ceni od 100.000 dinara.

 

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom „Podaci o ponuđaču“ održaće se 28. avgusta 2024. godine u prostorijama Ministarstva privrede, a pravo da prisustvuju imaju svi učesnici, njihovi zastupnici ili punomoćnici, stoji u javnom pozivu, uz napomenu da ministarstvo može u bilo kom trenutku da izmeni neke ili sve elemente javnog poziva kao i da ga poništi „u slučaju saznanja za okolnosti koje u potpunosti onemogućavaju sprovođenje postupka“.

 

Izvor: Biznis.rs

Tagovi

Povezani tekstovi