NUNS: Pomoć lokalnim medijima za zaštitu i opstanak

Predstavnici NUNS-a su na konferenciji ukazali da lokalne medije u Srbiji ugrožavaju ekonomski, politički, kriminalni i pravosudni pritisci. Na konferenciji je najavljeno i da će NUNS u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacijom nezavisnih lokalnih medija Lokal pres pokušati da naprave strategiju koja će se bazirati, pre svega, na dugoročnoj pomoći lokalnim medijima.


Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić rekao je da opstanak medija u Srbiji ugrožavaju ekonomske teškoće i tržište, ali i pritisci političara i drugih pojedinaca koji pokušavaju da kontrolišu rad medija. „Nastojaćemo i dalje to da sprečavamo, da koliko je god to moguće suzimo taj uticaj“, rekao je Vlajić i dodao da su lokalni mediji posebno osetljivi, nisu u stanju da izazovu takvu pažnju javnosti kao mediji na nacionalnom nivou. On je naglasio da je u izveštaju organizacije Fridom haus o napretku slobode
medija Srbija napredovala na listi za četiri pozicije, ali da postoje i brojni razlozi za nezadovoljstvo tim stanjem.


 


Glavni i odgovorni urednik lista „Vranjske“ i potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je da se zbog velikih problema i političkih pritisaka koji prelaze u ekonomske danas na prste mogu nabrojati nezavisni lokalni mediji. „Privatizacija se otegla, a oko 20 lokalnih medija se pogasilo ili egzistira na samom nivou golog opstanka“, rekao je Obradović i dodao da se u Srbiji pojavljuje trend „tajkunizacije medija“. Obradović je naveo da je pre 2000. godine u „Lokal presu“ bilo oko 20 nezavisnih listova iz svih delova Srbije koji su dobili obećanje tadašnjeg političkog vođstva da će se svi mediji staviti u istu poziciju. Obradović je ukazao da će se strategija oslanjati na iskusne kadrove i novinare kako bi se pomoglo lokalnim medijima da opstanu u trenutnim ekonomskim uslovima.  „Naša ideja je da napravimo zajedničke timove koji će u oblasti upravljanja marketinga i unapređenja uređivačke politike vršiti neku vrstu edukacije“, rekao je Obradović.


Glavni i odgovorni urednik Čačanskih novina Stojan Marković rekao je da su lokalni mediji u Srbiji izloženi novoj vrsti pritisaka koji se sprovode podnošenjem tužbi sa velikim odštetnim zahtevima. Marković je dodao da takvi sudski sporovi predstavljaju „sahranu“ za lokalne medije koji imaju ograničeno tržište i male izvore prihoda, a suočeni su i sa nelojalnom konkurencijom i kontrolom moćnih biznismena i političara.


Menadžer novopazarske televizije Jedinstvo Šerif Marukić ukazao je da opštine finansiraju glasila pod njihovom kontrolom, dok su druga prepuštena tržištu, a da je u poslednje vreme popularan trend da se javna preduzeća predstavljaju kao „javni servisi“, što u stvari nisu. „Kada bi mediji u Srbiji imali totalnu slobodu, ekonomski pritisak bio bi dovoljan, jer na malom tržištu postoji veliki broj medija koji ne posluju pod jednakim uslovima“, rekao je Marukić.


Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. usvajanjem Deklaracije u Vindhoku, na konferenciji Ujedinjenih nacija o slobodi medija u Africi. Tom deklaracijom, cenzura je proglašena za grubo kršenje ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Tagovi

Povezani tekstovi