Gnjot u iščekivanju presude: „Očekujem pravdu, želim da odem kući“

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Dok se predstavnici države u javnosti obračunavaju sa domaćim neistomišljenicima, Andrej Gnjot čeka odluku srpskog pravosuđa, koja bi u njegovom slučaju mogla da znači život ili smrt. On je pred Apelacionim sudom koji bi trebalo da donese konačnu odluku o njegovom slučaju ponovio da je njegova jedina krivica to što se bori protiv režima Aleksandra Lukašenka.

 

Nije Srbin ali je sa podignuta tri prsta izašao iz sudnice Apelacionog suda.

 

Beloruski aktivista, uhapšen je oktobru prošle godine po dolasku u Beograd, po Interpolovoj poternici zbog navodne utaje poreza. Viši sud već dva puta donosio je odluku da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, posle žalbi njegovih advokata konačna odluka biće na Apelacionom sudu. Pred kojim je Gnjot ponovio da bi ekstradicija Belorusiji za njega značila zatvor, mučenje i smrt. Jer tako kaže završavaju kritičari režima Aleksandra Lukašenka.

 

„Očekujem pozitivnu odluku, očekujem pravdu, to je sve što očekujem. Posle toga želim da odem kući, ne u Belorusiju koja je zatvor, nažalost sada je Belorusija, jedan veliki zatvor“, kaže Andrej Gnjot, aktivista.

 

Deset meseci već traje Gnjotova borba za pravdu u Srbiji. Andrej je posle sedam meseci zatvora završio u kućnom pritvoru pa je u Apelacioni sud došao sa nanogicom. U međuvremenu je ukinuta i crvena Interpolova poternica. Njegovi advokati tvrde, ne postoji nijedan dokaz o njegovoj krivici.

 

„Da Apelacioni sud ukine odluku Višeg suda u Beogradu. to je jedini prema nama logičan ishod ili da je preinači. Sve drugo ili potvrđivanje ovakve odluke bi bila katastrofa“, navodi Filip Sofijanić, advokat Andreja Gnjota.

 

Jer bi u tom slučaju Gnjota od izručenja delio samo potpis ministrke pravde Maje Popović. Da do takvog scenarija i izručenja ne dođe, pred Apelacionim sudom i protest podrške. Uz poruke da bi Andrej Gnjot trebalo da bude slobodan, da nije kriminalac i da ne sme da završi u beloruskom zatvoru.

 

„Barem 25 ljudi su umrli u zatvorima i pronađeni mrtvi van zatvora. Belorusija je diktatura, Lukašenko je ubica i Srbija ne sme odavati živog čoveka koji Srbiji ništa nije zgrešio u ruke ubicama“, ističe Peter Nikitin, organizator protesta podrške.

 

Zamolio je Gnjot u obraćanju sudu, Srbiju da mu sačuva život.

 

Srećan zbog podrške koju je dobio u zemlji u kojoj je došao na kratko poslom, a ostao mnogo duže, i to bez slobode. Sudbina i budućnost Andreja Gnjota sada je u rukama Apelacionog sud – koji bi najkasnije za 30 dana trebalo da donese odluku.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi