ARTICLE19 predstavio DALIL Western Balkans: Napredni AI alat za proveru činjenica

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Novinari na Zapadnom Balkanu od ovog će meseca imati na raspolaganju snažan alat koji će im omogućiti da brže i efikasnije provere činjenice, fotografije i video materijale u svojim pričama. DALIL Zapadni Balkan – platforma kao napredno rešenje za proveru činjenica u realnom vremenu, zasnovana na veštačkoj inteligenciji, razvijena je od strane britanske organizacije ARTICLE19, u saradnji sa Siren Analytics, i zvanično predstavljena na konferenciji „Demokratija u eri dezinformacija“ održanoj 1. oktobra 2024. u Budvi, u organizaciji Evropskog partnerstva za demokratiju (EPD).

 

Ova je platforma predstavljena u okviru drugog panela konferencije: Navigacija digitalnim okruženjem: Uloga veštačke inteligencije u prepoznavanju dezinformacija’, a ispred organizacije ARTICLE19  o projektu je govorila Željka Lekić – Subašić,  ekspertkinja za medije i komunikacije i šefica Koordinacionog ureda ERNO-a.

 

Novinari zainteresovani za korišćenje i istraživanje svih mogućnosti koje nudi DALIL Zapadni Balkan mogu se registrovati u narednim danima na ovom linku: https://www.eventbrite.co.uk/e/dalil-platform-ai-tool-demo-sessions-tickets-1028141738617?aff=oddtdtcreator, za online demo sesije na kojima će dobiti sve informacije kako pristupiti i koristiti ovaj alat za proveru činjenica.

 

Lekić-Subašić je na konferenciji istakla važnost kreiranja DALIL Western Balkans platforme kao značajnog koraka u borbi protiv dezinformacija u regionu, pružanjem dodatnih resursa novinarima za objavljivanje proverenih i pouzdanih vesti. Ono što je izuzetno značajno je da je platforma prilagođena za rad na regionalnim jezicima: srpskom, crnogorskom, bosanskom i hrvatskom.

 

Ona je objasnila da ova platforma, zasnovana na veštačkoj inteligenciji, omogućava novinarima da u realnom vremenu verifikuju činjenice, osiguravajući brzo i precizno širenje pouzdanih informacija.

 

“DALIL Western Balkans odgovara na hitnu potrebu za mehanizmima za proveru činjenica u regionu Zapadnog Balkana”, rekla je Lekić – Subašić.

 

Na panelu su istaknute ključne karakteristike DALIL Western Balkans platforme: mogućnost provere teksta, fotografija i video materijala u realnom vremenu, uz analizu metapodataka i detekciju AI generisanog sadržaja, kao i automatizovano skeniranje više od 80 izvora vesti širom Zapadnog Balkana.

 

„Platforma je optimizovana za bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik, pružajući pristupačnost za novinare u regionu; prepoznaje propagandni jezik i pristrasnost, pomažući korisnicima da identifikuju manipulativni sadržaj, a osim toga, lako se integriše u novinarske radne tokove, poboljšavajući efikasnost izveštavanja”, pojasnila je Lekić-Subašić.

 

Tokom prezentacije, Lekić-Subašić je naglasila kako DALIL podržava misiju ARTICLE19 u promociji etičkog novinarstva i osigurava pravo javnosti na istinite informacije.

 

“Platforma osnažuje medijske profesionalce, jača transparentnost i doprinosi obnovi poverenja u novinarstvo, koje je narušeno širenjem dezinformacija”, zaključila  je Lekić-Subašić.

 

ARTICLE19 je vodeća globalna organizacija u odbrani i promovisanju slobode izražavanja i informisanja. Misija organizacije je stvaranje sveta u kojem svi mogu slobodno govoriti, iznositi mišljenja i pristupati informacijama bez straha. U pružanju pravne i tehničke ekspertize, ARTICLE19 zagovara politike koje štite slobodu medija i bore se protiv cenzure, omogućavajući novinarima da pozivaju vlade i institucije na odgovornost.

 

Izvor:

Tagovi

Povezani tekstovi