Advokatica: Bezbednost novinara iluzija, rade u teškom, nebezbednom i opasnom okruženju

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Bezbednost novinara je iluzija koje se držimo, jer nam je tako lakše da se osećamo bezbedno, izjavila je FoNetu advokatica Kruna Savović, ukazavši da novinari ne mogu da dobiju adekvatnu pravdu, pošto rade u teškom, nebezbednom i opasnom okruženju.

 

Ona je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni novinare koji trpe pretnje podelila u tri grupe – novinare koji imaju stav da treba prijavljivati pretnje, one koji su obeshrabreni da prijavljuju i novinare i koji sami odlučuju da li nešto treba prijaviti ili ne.

 

Savović podžava svako prijavljivanje pretnji i pritisaka, jer se samo tako može uvideti da li sistem pravne zaštite novinara funkcioniše.

 

Ona je primetila da postoji selektivnost u primeni Zakona kada su u pitanju pretnje istraživačkim novinarima.

 

Sistem bi morao da prepozna određene matrice koje se ponavljaju, dodala je Savović i predočila da je u Srbiji 100 odsto nerešenih slučajeva ubistava novinara.

 

Savović je podsetila da ni pokušaj atentata na novinara Dejana Anastasijevića nikada nije razrešen.

 

Ona smatra da bi sistem morao da prepoznaje signale koji se pojavljuju, a nisu očigledni kao otvorene pretnje, dodavši da je proširivanje fokusa neophodno, jerje svaki slučaj jedinstven.

 

Kada govorimo o političkim akterima, oni moraju da pokažu veću odgovornost i da sami ne vode hajke protiv novinara, rekla je Savović.

 

Kako je navela, ona je u advokatskoj praksi primetila direktno iznošenje neistina o novinarima i to sa pozicije poslanika za skupštinskom govornicom.

 

„Kad narodni poslanik izgovara određene rečenice, vidite da i on zna da to nije tačno, a onda se dalje ulazi u tu spiralu. Tabloidi će prenositi mnogo drastičnije i iza toga će se pojaviti oni koji će na društvenim mrežama iznosite pretnje“, objasnila je Savović.

 

Kako je ocenila, najveći strah je da će te pretnje iz onlajn sveta eskalirati u oflajn svetu.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi