Argumenti naspram glasačke mašine

Nekada jedinstvena opštinska medijska kuća zahvaljujući predstojećoj privatizaciji na ovaj način podeljena je na list Čačanski glas, kome prvom predstoji promena vlasničke strukture, Radio Čačak i TV Čačak.
Transformacija opštinskog informativnog preduzeća sama po sebi za javnost i zaposlene nije predstavljala nešto neočekivano, s obzirom da se o njoj govori već duže vreme, ali deobni bilans svakako jeste, budući na to da je izazvao veliko nezadovoljstvo. Naime, poslovni prostor u najužem centru Čačka površine 369,81 kvadratni metar podeljen je tako što je TV Čačak koja je dosad raspolagala sa 199,99 dobila 163 kvadrata. Listu koji je do skora koristio svega 51,62 kvadrata, s obzirom da su u dve kancelarije koje su mu pripadale bile smeštene opštinske inspekcijske službe pripalo je ukupno 105,40 metara kvadratnih, a Radio Čačak, koji još uvek koristi iznajmljeni prostor u Domu kulture, raspodelom imovine sada je dobio 101,41 kvadratni metar od ukupne površine poslovnog prostora nekada jedinstvene medijske kuće, a u imovinu mu je uračunat i plac površine 60 ari na kome su lociran srednjetalasni predajnik koji se već duže vreme ne koristi zbog nerentabilnosti i objekat površine 90 kvadrata.
Ovakva podela, o kojoj je odluku prethodno donela petočlana komisija koju su činila tri člana iz reda zaposlenih i dva iz opštinske uprave prema kojoj su novine i radio dobili mnogo više prostora nego što su dotad koristili, ipak je na kraju izazvala najburnije reakcije upravo u listu i radiju.
– Komisija koja je radila na izradi deobnog bilansa prevashodno se bavila raspodelom stolova i stolica, da bi kada je na red došla deoba onoga što zaista vredi, sve urađeno – partizanski. Zaposlene u tri novoformirana preduzeća rasporedila je posebna komisija, čija je odluka predstavljala kriterijum kojim se rukovodila komisija za izradu deobnog bilansa, što je nedopustivo. Radnici lista Čačanski glas i Radio Čačka 1974. godine su kupili prostor u centru grada. A i da to nije urađeno, šta bi to danas televizija delila. S obzirom na to da ni Upravni odbor, ni komisija nisu mogli da se usaglase, predloženo je predsedniku opštine da se angažuje veštak, ali umesto svega konačnu odluku je doneo neko drugi. Procena imovine lista na tri miliona dinara, što su u suštini bedne pare, direktna je posledica činjenice da se tokom prethodne četiri godine iz zajedničkih sredstava i dotacija ulagalo samo u jedan deo kuće. Kada je reč o deobnom bilansu, ja tu uopšte nemam moralnih dilema, ali ne znam da li ih ima predsednik opštine – stav je zaposlenih Čačanskog glasa koji je na poslednjoj sednici opštinskog parlamenta prezentovala Mileva Aleksandrić, v.d. direktora i glavnog i odgovornog urednika koja je napustila rad komisije odbijajući da potpiše izveštaj o deobnom bilansu.
Izveštaj komisije za deobni bilans osim v.d. direktorke i urednice Čačanskog glasa nije potpisao ni v.d. direktora i urednika Radio Čačka, Dušan Jakovljević, nezadovoljan odlukom da TV pripadne vlasništvo nad antenskim stubom koji koristi i radio. Na ovaj način, kako tvrde Jakovljević i radnici Radio Čačka, direktno je doveden u pitanje dalji opstanak Radio Čačka, s obzirom na to da će korišćenje antenskog stuba ubuduće zavisiti od dobre volje direktora TV Čačak. Istovremeno on upozorava i na činjenicu da je prostor koji je po deobnom bilansu pripao radiju adaptiran za potrebe televizije.
– Takva odluku aktuelno rukovodstvo televizije nije moglo da donese bez nečije podrške i prećutne saglasnosti. Prošle godine projekcijom opštinskog budžeta predviđena su tri miliona dinara za preseljenje Radio Čačka iz Doma kulture. Radio je i dalje podstanar, a šta se dogodilo sa tim novcem niko živi ne zna. Na drugoj strani, prilikom raspodele imovine uvrštena je i amortizovana i otpisana oprema, a plac i objekat na kome je lociran srednjetalasni predajnik procenjeni su na nerealnih 3,2 miliona dinara – objašnjava Jakovljević.
Za razliku od rukovodilaca lista i radija, predsednik komisije za izradu deobnog bilansa opštinske medijske kuće, Dragan Ćuković odbornicima opštinskog parlamenta prezentovao je dijametralno suprotno objašnjenje. Po njegovoj oceni, primedbe Aleksandrićeve i Jakovljevića da je u raspodeli imovine najbolje prošla televizija, bile bi utemeljene da su u razvoj ovog medija ulagana sredstva iz dohotka, a ne iz budžetskih sredstava i donacija.
– Na osnovu popisa imovine utvrđeno je da je na dan 14. februara ukupna imovina IIJP Čačanski glas vredela ukupno 20.266.155 dinara, od čega je listu pripalo 3.540.168, radiju 6.170.546, a televiziji 10.555.441. Novine i radio su u raspodeli dobili opremu koju i sada koriste zahvaljujući kojoj mogu da nastave da obavljaju dosadašnju delatnost – stav je predsednika komisije Dragana Ćukovića.
Bez obzira na upozorenja i argumente čelnih ljudi Čačanskog glasa i Radio Čačka, vladajuća koalicija je i ovog puta demonstrirala nedvosmisleno jedinstvo usvojivši samo sa dva glasa protiv predloženi deobni bilans, čime je konačno stavljena tačka na prvu epizodu privatizacije opštinske medijske kuće.
Sudeći na osnovu trenutne situacije, uprkos načelnoj podršci opštinskog rukovodstva, u najnezavidnijoj poziciji nalazi se list Čačanski glas koji izlazi još od 1932. godine, s obzirom na to da nepunih mesec dana od završetka roka za privatizaciju štampanih lokalnih medija još uvek nije pokrenut proces neophodan za promenu vlasničke strukture. Dodatni problem koji može odbiti eventualne kupce predstavlja i činjenica da je pri raspodeli zaposlenih u novoformiranom preduzeću redakcija sa 13 radnika narasla na ukupno 21 zaposlenog.
Prećutna podrška rukovodstvu TV Čačak, medijske kuće koju čačanska opozicija godinama unazad ocenjuje kao ekspozituru Velimira Ilića i Nove Srbije, zbog čega je često nazivaju i Veljovizija, daje za pravo onima koji tvrde da će aktuelna vladajuća koalicija ili bar jedan njen deo nastojati da do poslednjeg trenutka ovu medijsku kuću drži pod svojom kontrolom u nastojanju da obezbedi još jedan mandat, zbog čega je i doneta odluka da opštinska medijska kuća parcijalno uđe u proces privatizacije.

Aleksandar Arsenijević

Tagovi

Povezani tekstovi