BIRODI: Zekić je provokacijom u nacističkoj uniformi prekršila Kodeks Saveta REM-a

birodi

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je danas da je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić prekršila Kodeks tog Saveta, koji reguliše integritet.

 

„Umesto pokretanja sudskog postupka protiv NN osobe koja je napravila neprimerenu fotomontažu, predsednica Saveta REM-a se odlučila da ‘provocira deo javnosti’, što je neprimereno ponašanje imajući ulogu REM-a u oblasti javnog komuniciranja. Provociranje dela javnosti je u suprotnosti sa izgradnjom poverenja na šta su se članstvom u Savetu REM-a obavezali njegovi članovi“, navodi BIRODI.

 

BIRODI je zatražio od Saveta REM-a da utvrdi da li je Zekić prekšila Kodeks članova Saveta time što je fotomontažu nje u nacističkoj uniformi stavila na svoj profil na društvene mreže.

 

Reagovala je i Jevrejska opština Beograd i navela da najoštrije osuđuje promociju nacizma.

 

„Dok je javni medijski prostor, uključujući medije sa nacionalnom frekvencijom, doživeo eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsednica REM koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu istovremeno vređajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovečanstva, koja mnogi naši preživeli članovi i dalje pamte. Nacistička ideologija je dokazano najveće zlo u istoriji ljudske civilizacije, i zahteva stalnu edukaciju i podsećanje na njene posledice. Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primereno šokirati javnost na ovaj način, već da utiče da se ovakve pojave ne dešavaju“, naveli su iz Jevrejske opštine Beograd.

 

Zekić je montiranu sliku sebe u nacističkoj uniformi postavila na svoj profil na društvenoj mreži „X“ uz poruku da „voli da provocira“.

 

Izvor. 021.rs

Tagovi

Povezani tekstovi