ChatGPT-4o je stigao! Dostupan u besplatnoj verziji, sa real-time interakcijom i ima emociju

Izvor:Leonardo.ai
Izvor:Leonardo.ai

OpenAI je u ponedeljak predstavio svoj najnoviji veliki jezički model veštačke inteligencije, GPT-4o, koji će značajno unaprediti performanse i upotrebljivost ChatGPT-a. Za vas izdvajamo sve najvažnije informacije koje bi trebalo da imate po pitanju novog ChatGPT-4o modela.

 

Ovaj novi model, koji je evolucija prethodnog GPT-4 modela lansiranog pre nešto više od godinu dana, biće dostupan besplatno svim korisnicima. To znači da će najnaprednija tehnologija OpenAI biti dostupna široj javnosti putem ChatGPT platforme.

 

Prema demonstraciji održanoj u ponedeljak, GPT-4o će transformisati ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta sposobnog za vođenje razgovora u realnom vremenu. Model će moći da komunicira tekstualno i vizuelno, što podrazumeva razumevanje i interpretaciju snimaka ekrana, fotografija, dokumenata i grafikona koje korisnici postave.

 

Direktorka za tehnologiju OpenAI, Mira Murati, izjavila je da će nova verzija ChatGPT-a biti opremljena memorijskim mogućnostima, omogućavajući modelu da uči iz prethodnih interakcija sa korisnicima i prevodi sadržaje u realnom vremenu.

 

„Ovo je prvi put da činimo ogroman korak napred u pogledu jednostavnosti korišćenja. Interakcija postaje mnogo prirodnija i znatno jednostavnija“, rekla je Murati tokom obraćanja uživo iz sedišta kompanije u San Francisku.

Šta je GPT-4o model?

 

Najnoviji model ChatGPT nije nazvan 4.0, već GPT-4o, gde “o” označava omni-modal, što predstavlja značajan korak napred u pogledu njegovih mogućnosti.

 

Svestranost GPT-4o omogućava korisnicima rad i rezonovanje ne samo sa tekstom, već i sa videom, zvukom i drugim vrstama sadržaja. Ova promena postavlja temelje za dinamičnije i fleksibilnije interakcije sa veštačkom inteligencijom, značajno unapređujući način na koji komuniciramo i koristimo AI tehnologiju u svakodnevnom životu.

GPT 4o je dostupan i u besplatnoj verziji

 

Najnoviji model GPT-4 OpenAI kompanije, sada dostupan u besplatnoj verziji, predstavlja značajan korak ka demokratizaciji veštačke inteligencije. Pružanjem pristupa najnovijim tehnologijama širokom spektru korisnika, od pojedinaca do preduzeća, OpenAI naglašava svoju posvećenost učinivši ovu naprednu tehnologiju dostupnom bez ikakvih finansijskih prepreka. Ovaj potez može imati dalekosežne implikacije za tehnološku inkluzivnost i inovacije.

 

Ipak, ostaje da se vidi kako će se tržište adaptirati na ovu promenu i kako će direktni konkurenti reagovati na ovu strategiju OpenAI-a. Postavlja se pitanje da li će ovaj pristup uticati na dalji razvoj industrije veštačke inteligencije i da li će druge kompanije slediti ovaj primer u cilju promocije šire dostupnosti AI tehnologija.

 

Iako je model GPT-4 dostupan i u besplatnoj verziji, plaćeni korisnici uživaju značajne prednosti koje opravdavaju investiciju u pretplatu. Jedna od ključnih prednosti za preplaćene korisnike je pet puta veći limit kapaciteta u odnosu na besplatne korisnike. Ova povlastica omogućava korisnicima veću fleksibilnost i duži kontinuitet u interakcijama, što je posebno korisno za profesionalce i preduzeća koja zahtevaju intenzivniju upotrebu veštačke inteligencije za razne zadatke.

Povećani kapaciteti omogućavaju preduzećima i pojedincima da obavljaju složenije zadatke, procesuiraju veće količine podataka i realizuju ambicioznije projekte bez straha od dostizanja limita. Takođe, ovakve pogodnosti mogu doprineti efikasnijem i produktivnijem radnom okruženju, omogućavajući korisnicima da maksimalno iskoriste potencijal tehnologije veštačke inteligencije u svom poslovanju.

ChatGPT prodavnica i za besplatne korisnike

 

Odluka da se pristup GPT prodavnici omogući i besplatnim korisnicima predstavlja značajan korak ka široj dostupnosti i prilagodljivosti veštačke inteligencije. GPT prodavnica, koja je prethodno bila ekskluzivno dostupna samo plaćenim korisnicima, sada nudi i besplatnim korisnicima mogućnost da kreiraju pojednostavljene verzije AI modela. Ova mogućnost omogućava korisnicima da integrišu prilagođene konfiguracije i dokumente, što efikasno premošćava jaz između profesionalnih i casual korisnika i uvodi viši nivo pristupačnosti u svet veštačke inteligencije.

 

Kroz ovu prodavnicu, korisnici mogu da eksperimentišu sa različitim konfiguracijama i da optimizuju AI modele za specifične zadatke ili industrije. Ovo ne samo da unapređuje korisničko iskustvo, već i podstiče inovacije i kreativnost među širokim spektrom korisnika, omogućavajući im da istražuju i primenjuju AI u različitim kontekstima bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem o radu modela.

 

Otvaranjem GPT prodavnice za sve korisnike, OpenAI demonstrira posvećenost demokratizaciji AI tehnologije, čineći je dostupnijom i prilagodljivijom za raznovrsne upotrebe, od obrazovanja do poslovanja i osobne upotrebe. Ovaj potez takođe pomaže u izgradnji zajednice korisnika koji su sposobni da doprinose i oblikuju budućnost veštačke inteligencije.

Šta je Omni-model GPT?

 

Omni-model GPT-4o predstavlja evoluciju u tehnologiji veštačke inteligencije, integrišući transkripciju, veštačku inteligenciju i pretvaranje teksta u govor u jedan sveobuhvatni model. Ovaj pristup omogućava znatno poboljšano korisničko iskustvo kroz integraciju različitih funkcionalnosti u jedinstveni sistem.

 

Ključna prednost Omni-modela GPT-4o je njegova sposobnost da omogućava interakciju u realnom vremenu sa korisnicima, što znatno smanjuje kašnjenje koje je često prisutno u drugim AI glasovnim sistemima. Ovo postiže se kroz efikasno procesiranje ulaznih podataka (kao što su govorni signali) i njihovo brzo pretvaranje u odgovore, što je od vitalnog značaja za aplikacije koje zahtevaju trenutnu povratnu reakciju, poput interaktivnih asistenata, telefonskih sistema podrške, ili edukativnih alata.

 

Omni-model takođe koristi napredne tehnike obrade prirodnog jezika za razumevanje i generisanje govora, što omogućava preciznije i prirodnije interakcije. Integracija ovih tehnologija u jedan model omogućava Omni-modelu GPT-4o da deluje u širokom spektru scenarija upotrebe, od obavljanja složenih zadataka podrške do pružanja edukativnih instrukcija ili vođenja kroz interaktivne scenarije.

 

Ovaj integrativni pristup ne samo da poboljšava funkcionalnost i efikasnost AI sistema, već takođe otvara nove mogućnosti za primenu veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, omogućavajući korisnicima da iskuse mnogo fluidniju i angažovaniju interakciju sa tehnologijom.

Pristupačan pristup API-ju za sve entuzijaste

 

OpenAI je preduzeo važan korak ka široj primeni veštačke inteligencije tako što je omogućio pristup API-ju za GPT-4o po smanjenoj ceni. Ovaj potez ima za cilj da učini AI tehnologiju dostupnijom širokom spektru korisnika, uključujući mala i srednja preduzeća, startupe, kao i tehnološke entuzijaste.

 

Smanjenje cene pristupa API-ju ne samo da čini tehnologiju veštačke inteligencije pristupačnijom, već i otvara nove mogućnosti za njenu primenu. Preduzeća sada mogu efikasnije integrisati AI u svoje svakodnevne operacije, koristeći GPT-4o za automatizaciju zadatka, poboljšanje korisničke podrške, personalizaciju korisničkog iskustva, obradu i analizu velikih količina podataka, i mnogo više.

 

Osim toga, brži i ekonomičniji pristup može podstaći inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga koje koriste AI. Preduzeća mogu eksperimentisati i razvijati nove načine korišćenja AI, što može dovesti do povećanja produktivnosti, smanjenja troškova i unapređenja konkurentnosti na tržištu.

 

U krajnjoj liniji, ovakva strategija od strane OpenAI ne samo da demokratizuje pristup naprednoj tehnologiji veštačke inteligencije, već i potencijalno transformiše način na koji preduzeća operišu, otvarajući put ka sveobuhvatnijoj digitalnoj transformaciji u mnogim industrijama.

GPT-4o live view

 

Režim “Live View” koji je OpenAI uveo za GPT-4o predstavlja značajan napredak u interakciji i funkcionalnosti veštačke inteligencije. Ova karakteristika omogućava modelu da obradi i reaguje na vizuelne podatke u realnom vremenu, čime se GPT-4o razlikuje od prethodnih modela koji su se oslanjali isključivo na tekstualne informacije.

 

Live View režim značajno proširuje aplikaciju GPT-4o, omogućavajući mu da deluje u situacijama gde je vizuelni kontekst ključan. Na primer, ovaj režim se može koristiti u nadzornim sistemima za detekciju i analizu objekata ili situacija u realnom vremenu, u automobilskoj industriji za unapređenje sistema autonomne vožnje, ili u maloprodaji za interakciju sa kupcima kroz pametne ogledalice i slične uređaje.

 

Osim toga, Live View može unaprediti iskustva u obrazovanju i treningu, pružajući interaktivne, vizuelno bogate edukativne module koji reaguju na akcije korisnika. U medicini, ovaj režim može pomoći u kreiranju sofisticiranih alata za dijagnostiku koji bi vizuelno analizirali medicinske snimke i pružali preporuke u realnom vremenu.

ChatGPT-4o ima emocije?

 

GPT-4o, kao napredni model veštačke inteligencije, ne poseduje emocije u pravom smislu te reči, ali je dizajniran da simulira emocionalne reakcije i ljudski ton u interakcijama. Ova sposobnost dodavanja “ljudskog dodira” u komunikaciju čini interakcije s AI-om prirodnijim i angažovanijim, što može značajno poboljšati korisničko iskustvo.

 

Model koristi sofisticirane tehnike obrade prirodnog jezika da bi razumeli kontekst, sentiment i nijanse u komunikaciji, omogućavajući mu da odgovara na način koji odražava emocionalnu inteligenciju. Na primer, GPT-4o može prepoznati kada korisnik izražava frustraciju, radost, ili zbunjenost, i prilagoditi svoje odgovore tako da budu empatickiji, ohrabrujući, ili informativni, u skladu sa emocionalnim tonom razgovora.

 

Ova veština može biti posebno korisna u aplikacijama kao što su korisnička podrška, terapeutski asistenti, obrazovanje ili bilo koje drugo područje gde poboljšanje kvaliteta interakcije može imati pozitivan uticaj na ishod. Povećavajući angažovanje i autentičnost interakcija, GPT-4o pomaže u izgradnji povjerenja i zadovoljstva korisnika, što može doprineti boljem prihvatanju i uspehu tehnoloških rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Šta će sad konkurencija?

 

Nova verzija ChatGPT-a lansirana je u trenutku kada OpenAI nastoji da zadrži vodeću poziciju u sve intenzivnijoj trci za razvoj veštačke inteligencije. Rivali poput Google-a i Meta-e takođe ulažu napore u izgradnju naprednih jezičkih modela koji podržavaju chat-botove i primenu AI tehnologije u razne proizvode.

 

OpenAI je svoj događaj organizovao samo dan pre Google-ove godišnje I/O konferencije za programere, gde se očekuje najava unapređenja njihovog Gemini AI modela, izveštava CNN. Slično novom GPT-4o modelu, Google Gemini je multimodalan, što znači da može interpretirati i generisati tekst, slike i zvuk. OpenAI-ovo ažuriranje dolazi uoči očekivanih najava Apple-a na svetskoj konferenciji programera sledećeg meseca, gde se predviđa predstavljanje novih načina integracije AI tehnologije u buduće verzije iPhone-a ili iOS-a.

 

Nedavno lansirani GPT-4o model mogao bi biti posebno značajan za Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI kako bi integrisao AI tehnologiju u svoje proizvode.

 

Izvor:webmind

Tagovi

Povezani tekstovi