CPJ: Talibanski obavještajci pritvorili i tukli afganistanskog novinara

Džalili

Jalili radi kao voditelj na kanalu 1TV u Kabulu i bio je na putu kući kada su ga talibanski obavještajci izvukli iz automobila i priveli u njihovo sjedište gdje su ga tukli i ispitivali.

U subotu, 16. aprila 2022. godine, više od sedam naoružanih muškaraca iz talibanske Glavne obavještajne uprave (GDI) privelo je novinara iz Afganistana Mohiba Jalilija u njihove prostorije gdje su ga tukli i ispitivali nakon čega je pušten bez optužnice, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

 

Jalili radi kao voditelj na kanalu 1TV u Kabulu i bio je na putu kući kada su ga talibanski obavještajci izvukli iz automobila i priveli u njihovo sjedište gdje su ga, kako navodi Jalili za CPJ, tukli pištoljem što je rezuliralo povredom na ruci, te su ga nazivali “vragom novinarom koji uništava ugled talibana”. Držali su ga oko tri sata u prostorijama GDI-ja nakon čega su ga pustili bez ikakve optužnice, rekao je ovaj novinar. Prema riječima Jalilija, nakon puštanja, jedan od agenata mu je zaprijetio i rekao da o pritvoru ne govori za medije.

 

 

 

 

“Talibani moraju odmah istražiti zatvaranje i navodno zlostavljanje u pritvoru afganistanskog novinara Mohiba Jalilija”, saopćeno je iz CPJ.

 

Kako je kazao Jalili za CPJ, u pritvoru su pored toga što su ga udarali, optuživali i da je špijunirao za strane zemlje. Agenti GDI-ja su također tri sata provjeravali sadržaj njegovog telefona, dodao je ovaj novinar.

 

Jalili, koji prati vijesti i aktualne događaje radeći kao voditelj na kanalu 1TV, zadobio je lakše povrede glave, kao i posjekotinu na lijevoj ruci. Prethodno je radio kao producent i voditelj vijesti za nezavisnu stanicu Ariana News u Kabulu.

 

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana u Afganistanu, nije odgovorio na zahtjev CPJ-a za komentar u vezi sa ovim slučajem.

 

Tagovi

Povezani tekstovi