Deca i mediji: Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe

U medijima je angažovano mnogo ljudi različitih struka, usmerenja i pozicija, što ih čini veoma složenom strukturom na koju se odnosi nekoliko zakona – od Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima do Zakona o oglašavanju.

 

U trenutku završavanja ovog dokumenta Medijska strategija Republike Srbije nalazi se u obliku nacrta i tema je ozbiljnih društvenih polemika. Isto to važi i za oblike samoregulative jer mnoga profesionalna udruženja ih imaju i ona treba da se poštuju i kada je u pitanju medijski tretman dečjih prava. Da bi se to olakšalo ovde se pozivamo i na neke od tih odredbi, smatrajući ih sastavnim delom celokupnog kodeksiranja u ovom domenu.

 

U deset poglavlja i 50 članova novinari Srbije se obavezuju i na poseban tretman dece. Stoga se pozivaju na podršku ovom Pravilniku sva novinarska i medijska udruženja u Srbiji: UNS, NUNS, NDNV, AOM, ANEM, AS MEDI, AS LOKAL PRES, itd. Podrazumeva se uvažavanje Kodeksa novinara Srbije iz 2015. godine, četvrto izdanje Saveta za štampu u okviru Uneskovog projekta „Media Accountability in South East Europe“, koji finansira EU, a prihvataju udruženja – UNS i NUNS, zbog čega nije neophodno da se ove odredbe šire citiraju.

 

Ipak, ovaj Pravilnik je osoben jer uzima u obzir sve ono što bi mediji trebalo da imaju u vidu kada je reč o deci. To nisu samo novinarski prilozi u užem smislu nego i svi ostali, od muzičkih do filmskih, obrazovnih do zabavnih, propagandnih do interaktivnih.