Država gasi Radio Srbiju

 Po Zakonu o javnom informisanju, država osim novinske agencije u svom vlasništvu ne može imati i neki drugi medij, objašnjavaju iz Vlade Srbije i dodaju da je radio koji emituje program na kratkim talasima u ovom trenutku za državu preskup.
Ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović, u čijoj će nadležnosti od septembra između ostalog biti i Radio Srbija, smatra da je u ovom trenutku najvažnije isplatiti zaostale plate zaposlenima.
– Postoji nekoliko varijanti, a jedna od njih je da se Radio Srbija priključi Tanjugu, kao njihov radio-servis – kaže Kojadinović, dodajući da bi poslednju reč o tome trebalo da daju stručnjaci.
Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije, kaže da svaka zemlja, ukoliko želi da bude prava država i da je u svetu doživljavaju ozbiljno, mora imati državni radio. On pojašnjava da su državnom radiju Srbije neophodne promene, da se program mora modernizovati i prilagoditi vremenu u kome živimo, ali da visoka cena emitovanja programa ne sme biti razlog za njegovo gašenje.
– Treba smanjiti režijske troškove, naterati poslanike da se ponašaju racionalno, a ne da troše državna sredstva šakom i kapom, pa tek onda razmišljati o tome koliko košta državni radio – kaže Brajović.
S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da Srbiji ne treba državni radio.
– Ne verujem da takva radio-stanica može da učini nešto više u popravljanju imidža zemlje, što mu je jedan od osnovnih ciljeva. To je skupa tehnologija, a efekti su mali – ne ostavlja dilemu Veljanovski.


M.Ć.

Tagovi

Povezani tekstovi