Dunja Mijatović: Bez istraživačkog novinarstva nema demokratije

konferencija-bec

[box align=’box-center’ id=’7869′]

Najmanje osam predstavnika medija izgubilo je živote tokom ukrajinske krize, a za poslednjih 18 meseci zabeleženo je više od 300 slučajeva nasilja, zlostavljanja, otimanja, zastrašivanja i zadržavanja novinara, rečeno je juče, prvog dana konferencije „Bezbednost novinara, medijske slobode i pluralizam u vreme konflikta“, održanoj u Beču u organizaciji OEBS-a. Iznet je i podatak da je oko 30 predstavništava medija i TV stanica nasilno napadnuto, signali za emitovanje su blokirani i prebačeni na druge kanale.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović istakla je da je potrebno usvojiti adekvatne mere za zaštitu novinara prilikom izveštavanja sa konfliktnih područja i pozvala sve vlade da prestanu sa korupcijom u medijima i propagandom. Ona je dodala da poslednjih godina postoji veliki broj primera ubistava novinara, hapšenja i pretnji i da se sa tim mora prestati. Prema njenim rečima, najveća opasnost je sve izraženija propaganda, misleći pre svega na Rusiju.

– Nema demokratije bez dobrog i hrabrog istraživačkog novinarstva. Moramo zato obezbediti novinarima da rade svoj posao kako treba, navela je Mijatovićeva.

<!—->

Predstavnik visokog komesara za ljudska prava u UN Ivan Šimonović rekao je da novinari igraju ključnu ulogu u rešavanju konflikta i da je poražavajući podatak što je tokom ukrajinske krize bilo zarobljeno 78 predstavnika medija, a ubijeno osam. On je naveo da je zato istočna Ukrajina i dalje najopasnije mesto na svetu za novinare.

– Veliki je problem i što su mnogi novinari u pojedinim zemljama izmanipulisani propagandom i da se mediji često koriste u ‘propagandnim ratovima’, naglasio je Šimonović. On je dodao i da je od 2006. godine polovina novinara ubijena van konfliktnih područja, odnosno oni koji su pratili korupciju na lokalnom nivou, što je takođe zabrinjavajući podatak.

Predstavnici delegacije Ruske Federacije na OEBS-ovoj konferenciji istakli su da u potpunosti podržavaju ideje koje je iznela predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović, saglasivši se da je propaganda velika opasnost.

– Međutim, najveći problem je ipak što postoje dvostruki standardi kada se ocenjuje stanje slobode medija. Nešto što se dozvoljava drugima, nama nije dozvoljeno. Pominje se propaganda, a niko ne pominje da je 14 ruskih TV kanala blokirano u Ukrajini, da je nekoliko novinskih agencija iz Rusije izgubilo akreditacije u toj zemlji. Rusija je, takođe, izgubila nekoliko novinara tokom krize u Ukrajini, a još nisu završene istrage koje je međunarodna zajednica obećala, napomenuli su iz ruske delegacije, ponovivši da apsolutno podržavaju ideje međunarodne zajednice o slobodi medija.

Tagovi

Povezani tekstovi