EU prati medijsku reformu

oskar

[box align=’box-left’ id=’7962′]

On je, na sastanku sa predstavnicima civilnog društva i medija u Velikom Gradištu, pošto je saslušao njihove primedbe, naglasio da Delegacija EU očekuje da vidi kako će vlast u Srbiji sprovesti nove medijske zakone.

Delegacija će, prema rečima Benedikta, posmatrati kako se odvijaju reforme u toj oblasti, uključujući i rokove za privatizaciju državnih medija.

Posebno ćemo gledati šta se dešava sa sredstvima za finansiranje medijskih projekata na lokalnom nivou, najavio je Benedikt. Potrebno je da se ona dodeljuju na nepristrasan način i da članovi komisija budu stručni, poručio je Benedikt, koji je sa predstavnicima osam ambasada država EU boravio u Podunavskom okrugu.

Potrebno je mnogo manje uticaja vlasti, posebno lokalnih, na medije i manje manipulacija, napomenuo je Benedikt, koji smatra da novi zakoni mogu biti osnova da se to omogući.

Potrebno je u oblasti medija poboljšati stvari na lokalnom nivou, precizirao je Benedikt.

Predstavnici požarevačkog radija Bum 93 i Radija 021 iz Novog Sada, Milorad Tadić i Slobodan Krajinović, istakli su da su konkursne komisije za sufinansiranje medijskih projekata na republičkom i pokrajinskom nivou svoj posao radile bez pritisaka i profesionalno, dok na lokalnom to nije bio slučaj.

Krajinović je objasnio da su predstavnici republičke i pokrajinske vlasti ispoštovali sve ono što je Medijska koalicija pred njih stavila, ali je veliki problem i potpuna suprotnost bila na lokalu.

On je naglasio da se, zbog ekonomske krize, u uredništva medija uvukao strah i konstatovao da je „na talasima te krize prošla vlast napravila genocid u medijima“.

Lokalni mediji i njihovi vlasnici se snalaze tako da pokušavaju da finansijsku konstrukciju zatvore sa lokalnom vlašću, što im je jedini izlaz. Drugog nema, upozorio je Krajinović.

On je ukazao da je, zbog toga, važno projektno finansiranje medija, kako bi se oni odvojili od uticaja vlasti. On je naveo i primer Novog Sada, gde svi članovi komisije za dodelu sredstava za projektno sufinansiranje medija odgovaraju partiji vlasti, dok Medijska koalicija, koja je učestvovala u pravljenju zakona, nema nijednog predstavnika u toj komisiji.

Tadić je, govoreći o projektnom sufinansiranju na lokalnom nivou, istakao da je 70 opština raspisalo konkurs, među kojima je jedan broj njih prihvatio primedbe novinarskih udruženja i asocijacija i ispravio greške. Ostale, međutim, nisu uskladile konkurse sa onim što nalažu zakon i pravilnici, predočio je Tadić.

Prema njegovim rečima, u četiri ili pet opština došlo je čak do drastičnog kršenja odluka komisija, jer su konkurse poništili gradonačelnik i gradska veća.

Tadić je ukazao i na činjenicu da u najvećim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, komisije koje odlučuju o sredstvima za projektno sufinansiranje medija o tome još nisu odlučivale. I Krajinović i Tadić označili su, kao veoma lošu i pogrešnu, odluku vlasti da odlože privatizaciju državnih medija do 31. oktobra.

Tagovi

Povezani tekstovi