Google olakšava mogućnost uklanjanja ličnih podataka i eksplicitnih slika iz pretraživanja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Google uvodi nekoliko novih ažuriranja za pretraživanje koji su dizajnirani da pomognu korisnicima da kontrolišu lične podatake, privatnost i online sigurnost. Korisnicima se, kako su jučer objavili iz kompanije, olakšava pronalaženje i uklanjanje ličnih podataka, i istovremeno ažuriranje politike o ličnim eksplicitnim slikama kako bi ovaj sadržaj uklonili iz Google pretraživanja.

 

Google će predstaviti novu kontrolnu tablu koja će obavještavati korisnike ako se web rezultati s njihovim kontakt informacijama pojavljuju na pretraživanju. Nova kontrolna tabla se temelji na Googleovom alatu „rezultati o vama“ koji je lansiran prošle godine i olakšava zahtjev za uklanjanje rezultata pretraživanja koji sadrže broj telefona, kućnu ili email adresu korisnika. Pomoću ove nove kontrolne table moguće je brzo zatražiti uklanjanje kontakt informacija od Googlea.

 

Ovom alatu može se pristupiti u Google aplikaciji klikom na fotografiju ličnog Google računa i odabirom opcije „rezultati o vama“. Alat je za sada dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na engleskom, ali Google radi na tome da uskoro bude dostupan i na drugim lokacijama i jezicima.

 

Ranije ove godine, Google je uveo mehanizam koji pomaže u zaštiti ljudi od nenamjernog susreta s eksplicitnim slikama u pretraživanju. Sa ovim ažuriranjem, eksplicitne slike – poput sadržaja za odrasle ili eksplicitnog nasilnog sadržaja – sada će biti zamućene prema zadanim postavkama kada se pojave u rezultatima pretraživanja. Ova nova postavka SafeSearch se ovog mjeseca uvodi za sve korisnike širom svijeta, tako da je moguće prilagoditi lične postavke i isključiti ih u bilo kojem trenutku, osim ako skrbnik ili administrator školske mreže nije zaključao postavke.

 

Osim toga, kompanija olakšava pronalaženje roditeljskog nadzora direktno u pretraživanju – upisivanjem „google roditeljski nadzor“ ili „google porodična veza“ pojavit će se informacije o tome kako upravljati roditeljskim nadzorom.

 

Iako Google već omogućava korisnicima da uklone eksplicitne slike bez pristanka iz pretraživanja, sada dozvoljava korisnicima da uklone eksplicitni sadržaj koji su sami postavili.

 

„Sada gradimo zaštitu koja će omogućiti ljudima da uklone iz pretraživanja bilo koju od svojih ličnih, eksplicitnih slika koje više ne žele da budu vidljive u pretraživanju. Na primjer, ako ste kreirali i prenijeli eksplicitan sadržaj na web stranicu, a zatim ga izbrisali, možete zatražiti njegovo uklanjanje iz pretraživanja ako se negdje objavljuje bez odobrenja. Ova politika se ne primjenjuje na sadržaj koji trenutno komercijalizirate”, napisali su na Google blogu.

 

Potrebno je napomenuti da uklanjanje iz Google pretraživanja ne uklanja sadržaj s weba ili drugih pretraživača. Iz Google-a se nadaju da će ove promjene omogućiti korisnicima veću kontrolu nad privatnim informacijama koje se pojavljuju u pretraživanju.

Tagovi

Povezani tekstovi