HRT negirao da uskraćuje slobodu mišljenja

Ta televizija navela je da Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) u svom Izveštaju januara 2018. nije ukazala na kršenje novinarskih sloboda, objavila je Hina.

Ta televizija je u saopštenju navela da je protiv novinara i urednika HTV-a, ujedno i predsednika HND-a Hrvoja Zovka i predsednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić krajem prošle godine podneli tužbe za povredu časti i ugleda. 

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovim putem sa žaljenjem konstatuje da je HRT bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog dela klevete – zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prenosnog računala i ostale poverene opreme za rad“, navodi se u saopštenju HRT-a. 

U saopštenju se navodi i da su finansijska situacija i održivost osigurane, a u skladu sa smernicama Vlade Hrvatske smanjen gubitak, povraćeno poverenje banaka, kao i da je prema podacima Evropske unije javnih radiotelevizija HRT po gledanosti u grupi najgledanijih javnih televizija u Europi. 

Prošle nedelje vođstvo HND-a najoštrije je osudilo tužbe uprave HRT-a protiv HND-a i novinara javne radiotelevizije, od kojih se traži više od 500.000 kuna naknade štete zbog njihovih javnih nastupa. 

HND je taj postupak HRT-a ocenio kao “nezabeleženi napad na rad i delovanje Ogranka HND-a, zastrašivanje novinara i pokušaj finansijskog ataka na HND“. 

Slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon ocenila je reakciju HRT kao “još jedan neprihvatljiv napadom na slobodu medija“, a Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, sa više od 8000 članova, najoštrije je osudila postupak HRT-a zatraživši da što pre povuče tužbe i da prestane sapritiscima na HND, što su postupci koji su “nedopustivi i nedostojni javnog servisa“.

Tagovi

Povezani tekstovi