Ko snosi odgovornost ako pojeftine državne akcije Novosti

Medijska prašina zbog prodaje Novosti, na koju je reagovao i predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, obećavši da će da proveri da li su većinski paket kupila povezana lica, smiriće se brže nego što se podigla. Ova transakcija je izvedena skoro savršeno i uz dozvolu države, pa ne treba očekivati da će ona odgovoriti na ponudu za preuzimanje njenog paketa od 36,66 odsto, koju je najveći kupac sa berze dužan da dostavi zbog kupovine većeg paketa od 25 odsto.

Ovaj pazar, kako kažu brokeri, ne može da se poništi i u slučaju da se utvrdi da su firme koje su kupovale pakete povezana lica, već mogu samo da se kazne oduzimanjem glasova na akcije koje u paketu prelaze 25 odsto i obavezom da dostave ponudu. Ako to, kojim slučajem, učini neko drugi, ovi kupci su i toga oslobođeni. Komisija za hartije od vrednosti ovih dana će pozvati vlasnike firmi da dostave dokumentaciju, ali ne treba očekivati da se iz nje može utvrditi da je reč o povezanim licima, a i da će Komisija uložiti dodatni napor da i dublje istražuje.


Pošto nezadovoljnih nema, to znači da nema ni dodatnog pritiska na Komisiju ili eventualno sudskog postupka da se utvrdi da li iza kupovine stoji samo jedan čovek. Međutim, sve su indicije da je to vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković. Uz to, cena akcija je bila dobra, a država se uzdržava od prodaje i nije isključeno da će na kraju biti gubitnik jer je zadržala manjinski paket, kome je cena, po pravilu, niža.


Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović kazao je da se ne treba nadati da će država odgovoriti na ponudu jer, da je htela to, mogla je odmah da učini. Na pitanje ko će snositi odgovornost ukoliko padne cena akcija, Pavlović je rekao da odgovornost snose ljudi kao i u slučaju „Hemofarma“.


– Država je u toj kompaniji prodala akcije za samo osam evra, a onda su oni koji su kupili akcije od države prodali za čak 140 evra. Mogu da navedem 30 primera u kojima je država izgubila milione. Samo u slučaju „Hemofarma“ građani Srbije su izgubili 60 miliona evra. Dakle, kad nađete odgovor ko će da odgovara za „Hemofarm“, naći ćete i ko će eventualno biti odgovoran za Novosti – kazao je Pavlović.


Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević naglasio je da je propis po kome kupac preko 25 odsto akcija neke kompanije mora da da ponudu za preuzimanje loš i pogrešan.


– Besmisleno je nekome odrediti koliko će kapitala neke firme kupiti jer on to treba sam da odredi. U slučaju da akcija Novosti padne, a država ih ne proda, odgovornost snose Ministarstvo i Agencija za privatizaciju. Ali to nije glavna šteta koju trpi ova država. Ima mnogo većih šteta i štetočina koji ovde funkcionišu. Interes države da ne proda akcije je procena da će cena akcija rasti, ali i zaustavljanje odluka u Novostima koje joj se ne sviđaju. U prevodu, država tako ima kanal da utiče na uređivačku politiku tog medija, koji je jedan od važnijih u Srbiji, a to bi mogao da bude glavni razlog – naglasio je Prokopijević i dodao da ima indicija da je prodaja sa državom unapred dogovorena. – Vlade Divac nije uspeo da kupi Novosti jer mu neko nije dao, dok su biznismeni kupili zato što je ta transakcija dobrim delom nameštena – zaključio je Prokopijević.


Na pitanje šta se dešava ukoliko se dokaže povezanost lica koja su postala većinski vlasnici Novosti, Prokopijević je odgovario da bi transakcija trebalo da bude nevažeća. – Međutim, ne verujem da će država to da uradi jer su Novosti kupili neki koji su politički po volji vlasti. Kad je država mogla protivzakonito da zaustavi prodaju Divcu, isto tako može da spreči kažnjavanje. U Srbiji nema vladavine prava, a priča o legalizmu je za malu decu – istakao je Prokopijević.

Tagovi

Povezani tekstovi