Mračna strana veštačke inteligencije: Kakve su posledice po građane?

slika: canva
slika: canva

Izjave opozicionih lidera montirane veštačkom inteligencijom, emitovane na televziji sa nacionalnom frekvencijom, apsolutno su nedopustiva propaganda i ovom vrstom manipulacije nisu pogođeni samo gledaoci Pinka već svi građani Srbije, ocenili su sagovornici N1.

 

Urednik portala “Fake news” Stefan Janjić podsetio je u emisiji Novi dan na N1 da je vlasnik Pink televizije Zeljko Mitrović i ranije „eksperimentisao“ sa manipulacijama ali da je ovo nedopustivo.

 

Podsećamo, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najavio je da će podneti tužbe protiv televizije Pink i njenog vlasnika Željka Mitrovića zbog video klipa napravljenog uz pomoć veštačke inteligencije, na kom izgleda kao da priznaje da je vršio zloupotrebe i vređa svoje kolege iz opozicije..

 

Ako je reč o duhovitom i satiričnom sadržaju, on je morao da bude tako označen sve vreme, smatra Janjić.

 

„Videli smo da je ovaj sadržaj emitovan u informativnom programu. Ne mogu da zamislim nijedno opravdanje zašto bi se tako nešto emitovalo u informativnom programu“, istakao je on.

 

Kako je ocenio, ne postoji nikakav etički izlaz iz toga i ostaje da se vidi kako će se sve odvijati na sudu.

 

„Ovo je više od fake news“, naveo je on i ocenio da je uveren da će se Mitrović tokom sudskog postupka vaditi na to da je reč o duhovitom, satiričnom sadržaju.

 

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije “Partneri Srbija” kaže da se radi o televiziji sa nacionalnom frekvencijom i nisu samo gledaoci PInka pogođeni ovom manipulacijom već svi građani.

 

Kako je navela, teško je prepoznati da se radi o deep fake tehnologiji i napraviti orazliku između onoga šta je autentično, a šta je ono što je generisano veštačkom inteligencijom.

 

Kada se to upakuje u informativni program, time smo još više na terenu manipulacije, smatra Toskić Cvetinović.

 

Prema njenim rečima, nije dovoljno da voditelj najavi da je reč o satiričnom videu, već da tokom čitavog programa mora biti jasno naznačeno da se radi o sadržaju deep fake kategorije.

 

Zloupotreba veštačke inteligencije

 

Janjić navodi da veštačka inteligencija napreduje vrlo brzo i da sa samo 15 sekundi snimka bilo koji građanin mođe da se nađe u situaciji da bude žrtva zloupotreba i ukazuje posebno na pornografske sadržaje

 

„Mračna strana deep fake tehnologije je nešto što treba da nas zabrine“, ističe Janjić.

 

Veštačka inteligencija stvara deep fake sadržaje, ali mi nećemo uskoro moći na njih da reagujemo bez pomoći veštačke inteligencije sa druge strane.

 

„Postoji paradoks koji podrazumeva da je ono što je nama lako, veštačkoj inteligenciji je teško i obrnuto“, navodi on.

 

Ana Toskić Cvetinović kaže da Srbija nema zakon koji reguliše primenu veštačke inteligencije, ali da postoje etičke smernice.

 

Kako je istakla, u nekoliko država SAD je sankcionisano širenje deep fake materijala, Kina je uvela, a na globalnom nivou se, kaže, razmišlja kako će se izaći na kraj sa tim fenomenom.

 

Ona smatra da su najopasniji oni sistemi koji utiču na slobodnu volju i navode na određena ponašanja.

 

Prema njenim rečima, imamo sisteme koji se mogu zloupotrebljavati, a lošu istoriju zaštite podataka ličnosti.

Tagovi

Povezani tekstovi