Nadežda Gaće ponovo na mestu predsednika

Gaće je bila jedini kandidat za predsednika NUNS-a. Izabrani su i ostali organi NUNS-a – Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Komisija za prijem novih članova. U Izvršni odbor NUNS-a izabrani su Miša Brkić, Senka Vlatković, Ljubomir Živkov, Safeta Biševac, Jelka Jovanović, Amela Bajrović, Branko Vučković, Radoman Irić, Vesela Laloš i Kristina Demeter-Filipčev.
– Stanje medijskih sloboda i novinarske profesije gore je danas nego neposredno nakon demokratskih promena – novinari dobijaju pretnje, izloženi su pritiscima, a još nisu rasvetljena ni ubistva naših kolega. Delovi policije i tajnih službi do te mere su još moćni i apsolutno koče rešavanje slučajeva ubistva naših kolega – ocenila je Gaće na Skupštini NUNS-a.
Predstavljajući izveštaj o radu Udruženja u protekle dve godine, Gaće je navela da NUNS sve vreme aktivno radi na tome da se ne zaborave slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001), kao i pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića, prošle godine. Prema njenim rečima, NUNS je povodom ubistva Ćuruvije uputio pisma nadležnim organima i razgovarao s predstavnicima specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal o tom slučaju, ali precizne informacije o ovome nisu stigle na adresu Udruženja.
– Tu se stvari i dalje vrte pod čuvenom izrekom da su sve to još predistražne radnje – rekla je Gaće. Slično je, kako ona tvrdi, i sa slučajem ubistva Dade Vujasinović. NUNS se tim povodom obraćao nadležnima, ali je dobio samo šture odgovore i to tek posle reagovanja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Sa najvećim poteškoćama NUNS se susreo kada je želeo od jagodinske policije da sazna dokle se stiglo sa istragom o ubistvu novinara Milana Pantića.
– Policija iz Jagodine je odgovorila da nas ne smatra relevantnim faktorom koji ima pravo bilo šta da pita. Još gore od toga da li imamo pravo da pitamo bila je njihova tvrdnja da se mešamo u istragu – rekla je Gaće. Prema njenim rečima, novinarska profesija je u protekle dve godine imala mnogo poteškoća i stanje u njoj je gore nego u drugim zemljama bivše SFRJ. Ona je navela da problem ne predstavlja samo težak socijalni položaj predstavnika „sedme sile“, već i stalne pretnje, pritisci i nedovoljno bezbedni uslovi za obavljanje novinarskog posla. Danas je novinarima teže nego pre dve ili tri godine, pre svega jer državne strukture i predstavnici političkih partija i dalje nisu svesni da su samo slobodni i nezavisni mediji garant demokratije, navela je Gaće.
Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovano je 26. marta 1994. godine kao vanstranačka, profesionalna organizacija. Udruženje je osnovala grupa novinara, uglavnom onih koji su zbog političkih čistki u medijima i represije vlasti Slobodana Miloševića ostali bez posla. NUNS danas okuplja oko tri hiljade novinara.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi