Није било једногласно

Одлука о додели националних фреквенција је донета по закону и уз строго поштовање процедуре, тврди за „Политику” Светозар Стојановић, члан Савета Републичке радиодифузне агенције, и додаје да, иако је одлука донета много пре истека законског рока од 90 дана, није било никакве журбе у њеном доношењу.

– Случајно се потрефило да су била четири дана празника – каже Стојановић.

Да ли су све одлуке биле једногласне?

– Не, како за кога. Не могу да се сетим. Гласање је било тајно.

Зашто истовремено с одлуком о додели фреквенција није објављено и образложење те одлуке?

– Зато што и суд често изриче пресуду, па се ради на образложењу.

Али, будући да није истицао рок за објављивање одлуке, зашто се није сачекало док се не направи и образложење, па да се све заједно објави?

– Да ли неко мисли да би онда били задовољни они који нису сада задовољни.

Можда и не би, али би био смањен простор за спекулације и нагађања око критеријума и начина одлучивања…

– Правно је једино значајно да су поштовани рокови, као и закон и Стратегија развоја радиодифузије до 2013. и Правилник о издавању дозвола за емитовање програма.

На основу чега су одређивани критеријуми за доделу фреквенције?

– На основу закона, у којем пишу основи за критеријуме. Ово је конкурс за комерцијалне станице, па је као први критеријум наведен комерцијални критеријум (власничка структура, финансијска одрживост и планови…), који је апсолутно услов за све друго. Не може неко ко је у ликвидацији да конкурише равноправно са оним ко је солидан финансијски и чија је власничка структура неспорна. Остали критеријуми су поређани и све њих Савет РРА мора да узме у обзир.

Паре су, дакле, основни критеријум.

– Па, то је бизнис. Не може неко да буде у бизнису, а да нема паре. Ми му издајемо јавно добро и он плаћа за то. Наравно, под условом да испуњава неке услове како ће да користи то јавно добро.

Шта се дешава ако неко испуњава стандарде за коришћење јавног добра, а нема новац?

– Не може да добије фреквенцију.

А ако има паре, а не испуњава стандарде за коришћење?

– Исто не може да добије.

Међу комерцијалним критеријумима су и власничка структура и порекло капитала. Какво је порекло капитала ТБ Кошава?

– Све је било у документима чисто. Људе Кошава асоцира на некадашњу власницу…

А то је Марија Милошевић, која је продала телевизију новим власницима. Како је она дошла до те телевизије?

– Нисмо ишли у то. Реч је о томе да не може да се појави неко, а да није његов капитал. Е, то је смисао питања порекла капитала, а не како је неко некада дошао до капитала. То је питање постављено после преврата 2000. али ми немамо пуномоћје да у то улазимо.

Савет је за РТЛ рекао да су они хтели да уложе 21,3 милиона евра, али у овој кући кажу да су они најавили улагања од 35 до 40 милиона евра. Где је „нестало” тих 15-20 милиона?

– То ја, наравно, не могу да кажем, али претпостављам да ће о томе бити речи у жалби РТЛ-а, ако има мањкавости те врсте. Али то лично мене није руководило. Не могу сад да кажем како сам ја гласао, јер је то било тајно, али наравно да смо пре тога размењивали аргументе.

БК ТВ је привремено забрањено емитовање програма због критика Савета РРА после објављивања одлуке о додели фреквенција. То значи да нису утицали на њено доношење и на рад Савета, што је једно од образложења за забрану емитовања.

– Напади су почели истог секунда кад је одлука објављена, не чекавши образложење. Одлука и образложење су део процедуре. Сада, по закону, имају 15 дана за жалбу, коју ми разматрамо у року од 30 дана. Они, значи, нападају у сред процедуре. Можеш да нападаш када се заврши. А процедура је тек започела. Не поричем ја право било кога да критикује било кога у овој земљи.

Али изгледа као да им је због критике одлуке Савета РРА привремено забрањено емитовање програма.

– Не, није тако.

У образложењу пише и да одузимање дозволе БК ТВ нема везе с доделом фреквенције, али се одмах потом додаје и да је то наставак процедуре упозорења Савета на кампању која је уперена против Одлуке Савета о додели фреквенција.

– Наравно да ово једно с другим нема везе. Није Савет ту сео да се свети некоме, а ако неко сматра да то има везе, нека укаже на то у жалби. Време је за правнике.

Због чега одлука о привременом одузимању дозволе БК ТВ не садржи конкретне описе када је и на који начин БК кршила закон?

– Па, то не би могло да стане у целу „Политику”.

Дакле имате те податке?

– Наравно. Све је документовано. Из минута у минут, од 2004. године. Све је измерено.


М. Р: Петровић

Tagovi

Povezani tekstovi