Novinari da otkupe lokalne medije

Za preduzeća u kojima postoji zainteresovanost i mogućnost radnika, udruženih u konzorcijum sa bivšim radnicima i penzionerima, da otkupe deo društvenog kapitala kuće u kojoj rade i koje su svojim zalaganjem doveli u dobru tržišnu poziciju, UMA predlaže nekoliko izmena Zakona o privatizaciji, između ostalog da im se ponudi da otkupe 21 odsto društvenog kapitala preduzeća po početnoj ceni koja je određena procenom vrednosti kapitala, a da se iznos dobijen njegovom prodajom namenski uplaćuje na račun preduzeća. Preostali društveni kapital prebacio bi se na upravljanje Akcijskom fondu kao državni, a preduzeće bi se registrovalo kao akcionarsko društvo.


UMA je saglasna sa važećim odredbama Zakona o privatizaciji, kojima je kod aukcijske prodaje preduzeća predviđeno da sadašnji i bivši zaposleni imaju pravo na besplatne akcije preduzeća u visini od 30 odsto njegovog kapitala. Na taj način sa 30 odsto stečenih i 21 odsto kupljenih akcija Konzorcijum bi imao 51 odsto udruženih akcija, a time i upravljačka prava.
Popović napominje da je njihovim predlogom predviđeno da konzorcijum u naredne dve godine ne može da prodaje akcije stečene kupovinom kao ni one besplatno dobijene. Akcijski fond bi, s druge strane, puštao u prodaju 49 odsto državnog kapitala tek nakon isteka jedne godine od privatizacije.
– Opravdanost ovog predloga vidimo u činjenici da većina zaposlenih u ovim preduzećima ima želju da nastavi započeti razvoj, a posebno u preduzećima koja dobro posluju i koja kreditima kod banaka mogu da ostvare postupak koji predlažemo – objasnio je Popović.


V. Jovanov – Peštanac

Tagovi

Povezani tekstovi